Robert Leonhardin teorian mukaisten liikesodankäynnin piirteiden ilmeneminen käyttäjän manipuloinnissa - Puranen, Toni (2020)
Tämä pro gradu on laadullinen tutkimus, joka laajentaa käyttäjän manipulointia koskevaa teoriapohjaa selvittämällä ilmiön tulkittavuutta Robert Leonhardin liikesodankäynnin teorian kautta. Käyttäjän manipulointi on menetelmä, jolla kohteena olevaan tietojärjestelmään murtaudutaan käyttämällä hyökkäyspintana tietojärjestelmän osana olevaa ihmistä, eli tietojärjestelmän käyttäjää. Robert Leonhardin esittelemä liikesodankäynnin teoria on sotatieteellinen teoria, joka on kehitetty kuvaamaan liikesodankäyntiä ilmiönä, sekä erityisesti sen mekaniikkaa, dynamiikkaa ja lainalaisuuksia. Tutkimus selvitti käyttäjän manipulointia käsittelevien tieteellisten artikkelien kautta, ilmeneekö käyttäjän manipuloinnissa samoja piirteitä ja periaatteita kuin liikesodankäynnissä. Tutkimusaineisto muodostettiin käyttäjän manipulointia käsittelevistä tieteellisistä artikkeleista. Tätä aineistoa analysoitiin teorialähtöisen sisällönanalyysin avulla sen selvittämiseksi, missä määrin käyttäjän manipuloinnissa ilmenee Leonhardin teorian mukaisia liikesodankäynnin tunnuspiirteitä. Tulokset osoittivat, että käyttäjän manipuloinnissa on tunnistettavissa liikesodankäynnin piirteitä ja siten oletettavasti myös samoja lainalaisuuksia. Tämän lisäksi käyttäjän manipuloinnissa esiintyy osittain samoja periaatteita, kuin liikesodankäynnissä. Leonhardin teoria ei kuitenkaan aivan sellaisenaan riitä kattavasti kuvaamaan käyttäjän manipuloinnin kaikkia ulottuvuuksia. Teorian kehittäminen kuvaamaan kattavammin käyttäjän manipuloinnin dynamiikkaa edellyttää teorian dislokaatio-käsitteen laajentamista kattamaan sellaisia dislokaatiomuotoja, jotka ovat käyttäjän manipuloinnille ominaisia. Tällaisia dislokaatiomuotoja voisivat olla esimerkiksi tiedollinen dislokaatio, kognitiivinen dislokaatio ja emotionaalinen dislokaatio. Tutkimuksen tuloksena syntyi tieto liikesodankäynnin teorian soveltuvuudesta käyttäjän manipuloinnin teoreettiseen mallintamiseen. Tulos auttaa ymmärtämään ilmiötä liikesodankäynnin teorian kautta tulkitsemalla sekä mahdollistaa käyttäjän manipulointiin liittyvän teoriapohjan rakentamisen liikesodankäynnin teoriaan perustuen.