Lomalle vai töihin? työntekijöiden perusteet lähteä sesonkitöihin

Matkailu on kasvanut maailmanlaajuisesti ja Suomessa merkittäväksi toimialaksi. Kasvaneen kilpailun vuoksi alalle tarvitaan enemmän työntekijöitä, ja työvoiman saannin ongelma on erityisesti sesonkiluonteisissa matkailukohteissa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on löytää syitä, joiden vuoksi sesonkity...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Rouvinen, Jasper
Other Authors: Jyväskylä University School of Business and Economics, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu, Taloustieteet, Business and Economics, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2020
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/69309
_version_ 1828193071140962304
author Rouvinen, Jasper
author2 Jyväskylä University School of Business and Economics Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Taloustieteet Business and Economics Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Rouvinen, Jasper Jyväskylä University School of Business and Economics Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Taloustieteet Business and Economics Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Rouvinen, Jasper Jyväskylä University School of Business and Economics Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Taloustieteet Business and Economics Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Rouvinen, Jasper
datasource_str_mv jyx
description Matkailu on kasvanut maailmanlaajuisesti ja Suomessa merkittäväksi toimialaksi. Kasvaneen kilpailun vuoksi alalle tarvitaan enemmän työntekijöitä, ja työvoiman saannin ongelma on erityisesti sesonkiluonteisissa matkailukohteissa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on löytää syitä, joiden vuoksi sesonkityöntekijät ovat lähteneet matkailukeskuksiin töihin ravintola-alalle. Tämän lisäksi selvitetään syitä palata uudelleen sesonkityöhön. Sesonkityöntekijöiden päätöksentekoa tarkasteltiin soveliaisuuden logiikan avulla, joka antoi sen tutkimiseen viitekehyksen. Tutkimus asettuu matkailualan keskusteluun koskien työnteon uudempia muotoja verrattuna perinteiseen vakinaiseen työsuhteeseen. Aikaisemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu jonkin verran sesonkityöntekijöiden motiiveja lähdölle sekä erilaisia työntekijätyyppejä. Tämä tutkimus tuottaa uutta tietoa erityisesti työntekijöiden näkökulmasta ja näiden päätöksenteosta lähteä sesonkitöihin. Tutkimus on laadullinen, ja sen aineisto tuotettiin haastattelemalla seitsemää sesonkityöntekijää, jotka olivat olleet useampia vuosia sesonkitöissä. Kaikki haastateltavat olivat sesonkitöissä Ylläksen matkailukeskuksessa. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluina. Haastatteluaineiston analysoimiseen käytettiin sisällönanalyysiä ja teemoittelua. Tämä tutkimus vahvisti aikaisempien tutkimusten tulosta yhteisöllisyyden vaikutuksesta erityisesti palaamisessa sesonkitöihin uudestaan. Lisäksi tämän tutkimuksen perusteella havaittiin sesonkitöihin lähtijöillä elämänmuutoksen olevan tärkeä syy, joka sai heidät lähtemään sesonkitöihin. Sesonkityöntekijöillä havaittiin olevan samanlaisia syitä kuin alueen matkailijoilla, kuten harrastusmahdollisuudet ja luonto. Lisäksi uudestaan palaavilla sesonkityöntekijöillä oli havaittavissa emotionaalisen suhteen olemassaolo sesonkityön paikkaa sekä työpaikan ihmisiä kohtaan. Henkilöillä, jotka halusivat uran ravintola-alalla, kokivat urakehitysmahdollisuudet tärkeinä.
first_indexed 2024-09-11T08:53:17Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "L\u00e4ms\u00e4, Anna-Maija", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Rouvinen, Jasper", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2020-05-29T05:32:04Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2020-05-29T05:32:04Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2020", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/69309", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Matkailu on kasvanut maailmanlaajuisesti ja Suomessa merkitt\u00e4v\u00e4ksi toimialaksi. Kasvaneen kilpailun vuoksi alalle tarvitaan enemm\u00e4n ty\u00f6ntekij\u00f6it\u00e4, ja ty\u00f6voiman saannin ongelma on erityisesti sesonkiluonteisissa matkailukohteissa. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tavoitteena on l\u00f6yt\u00e4\u00e4 syit\u00e4, joiden vuoksi sesonkity\u00f6ntekij\u00e4t ovat l\u00e4hteneet matkailukeskuksiin t\u00f6ihin ravintola-alalle. T\u00e4m\u00e4n lis\u00e4ksi selvitet\u00e4\u00e4n syit\u00e4 palata uudelleen sesonkity\u00f6h\u00f6n. Sesonkity\u00f6ntekij\u00f6iden p\u00e4\u00e4t\u00f6ksentekoa tarkasteltiin soveliaisuuden logiikan avulla, joka antoi sen tutkimiseen viitekehyksen. Tutkimus asettuu matkailualan keskusteluun koskien ty\u00f6nteon uudempia muotoja verrattuna perinteiseen vakinaiseen ty\u00f6suhteeseen. Aikaisemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu jonkin verran sesonkity\u00f6ntekij\u00f6iden motiiveja l\u00e4hd\u00f6lle sek\u00e4 erilaisia ty\u00f6ntekij\u00e4tyyppej\u00e4. T\u00e4m\u00e4 tutkimus tuottaa uutta tietoa erityisesti ty\u00f6ntekij\u00f6iden n\u00e4k\u00f6kulmasta ja n\u00e4iden p\u00e4\u00e4t\u00f6ksenteosta l\u00e4hte\u00e4 sesonkit\u00f6ihin.\r\nTutkimus on laadullinen, ja sen aineisto tuotettiin haastattelemalla seitsem\u00e4\u00e4 sesonkity\u00f6ntekij\u00e4\u00e4, jotka olivat olleet useampia vuosia sesonkit\u00f6iss\u00e4. Kaikki haastateltavat olivat sesonkit\u00f6iss\u00e4 Yll\u00e4ksen matkailukeskuksessa. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluina. Haastatteluaineiston analysoimiseen k\u00e4ytettiin sis\u00e4ll\u00f6nanalyysi\u00e4 ja teemoittelua.\r\nT\u00e4m\u00e4 tutkimus vahvisti aikaisempien tutkimusten tulosta yhteis\u00f6llisyyden vaikutuksesta erityisesti palaamisessa sesonkit\u00f6ihin uudestaan. Lis\u00e4ksi t\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella havaittiin sesonkit\u00f6ihin l\u00e4htij\u00f6ill\u00e4 el\u00e4m\u00e4nmuutoksen olevan t\u00e4rke\u00e4 syy, joka sai heid\u00e4t l\u00e4htem\u00e4\u00e4n sesonkit\u00f6ihin. Sesonkity\u00f6ntekij\u00f6ill\u00e4 havaittiin olevan samanlaisia syit\u00e4 kuin alueen matkailijoilla, kuten harrastusmahdollisuudet ja luonto. Lis\u00e4ksi uudestaan palaavilla sesonkity\u00f6ntekij\u00f6ill\u00e4 oli havaittavissa emotionaalisen suhteen olemassaolo sesonkity\u00f6n paikkaa sek\u00e4 ty\u00f6paikan ihmisi\u00e4 kohtaan. Henkil\u00f6ill\u00e4, jotka halusivat uran ravintola-alalla, kokivat urakehitysmahdollisuudet t\u00e4rkein\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2020-05-29T05:32:04Z\r\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2020-05-29T05:32:04Z (GMT). No. of bitstreams: 0\r\n Previous issue date: 2020", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "100", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "sesonkity\u00f6", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kausiluonteisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "soveliaisuuden logiikka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Lomalle vai t\u00f6ihin? : ty\u00f6ntekij\u00f6iden perusteet l\u00e4hte\u00e4 sesonkit\u00f6ihin", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202005293565", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4 University School of Business and Economics", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopiston kauppakorkeakoulu", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Taloustieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Business and Economics", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Johtaminen", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Management and Leadership", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": null, "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "20424", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravitsemisala", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "p\u00e4\u00e4t\u00f6ksenteko", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "matkailu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kvalitatiivinen tutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "matkailuala", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ty\u00f6ntekij\u00e4t", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "matkailukeskukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintolat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "Lappi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_69309
language fin
last_indexed 2025-03-31T20:03:38Z
main_date 2020-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2020
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/7df4182e-6bf8-46eb-9ada-a078f38f40fc\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202005293565.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2020
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Rouvinen, Jasper Lomalle vai töihin? : työntekijöiden perusteet lähteä sesonkitöihin sesonkityö kausiluonteisuus soveliaisuuden logiikka Johtaminen Management and Leadership 20424 ravitsemisala päätöksenteko matkailu kvalitatiivinen tutkimus matkailuala työntekijät matkailukeskukset ravintolat Lappi
title Lomalle vai töihin? : työntekijöiden perusteet lähteä sesonkitöihin
title_full Lomalle vai töihin? : työntekijöiden perusteet lähteä sesonkitöihin
title_fullStr Lomalle vai töihin? : työntekijöiden perusteet lähteä sesonkitöihin Lomalle vai töihin? : työntekijöiden perusteet lähteä sesonkitöihin
title_full_unstemmed Lomalle vai töihin? : työntekijöiden perusteet lähteä sesonkitöihin Lomalle vai töihin? : työntekijöiden perusteet lähteä sesonkitöihin
title_short Lomalle vai töihin?
title_sort lomalle vai töihin työntekijöiden perusteet lähteä sesonkitöihin
title_sub työntekijöiden perusteet lähteä sesonkitöihin
title_txtP Lomalle vai töihin? : työntekijöiden perusteet lähteä sesonkitöihin
topic sesonkityö kausiluonteisuus soveliaisuuden logiikka Johtaminen Management and Leadership 20424 ravitsemisala päätöksenteko matkailu kvalitatiivinen tutkimus matkailuala työntekijät matkailukeskukset ravintolat Lappi
topic_facet 20424 Johtaminen Lappi Management and Leadership kausiluonteisuus kvalitatiivinen tutkimus matkailu matkailuala matkailukeskukset päätöksenteko ravintolat ravitsemisala sesonkityö soveliaisuuden logiikka työntekijät
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/69309 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202005293565
work_keys_str_mv AT rouvinenjasper lomallevaitöihintyöntekijöidenperusteetlähteäsesonkitöihin