Nuoret hoivaajat : systemaattinen kirjallisuuskatsaus kansainvälisestä tutkimuksesta - Nyfors-Nivalainen, Taina (2019)
Tutkimuksen tehtävänä on tarkastella, minkälaisena kansainvälisen tutkimuksen perusteella näyttäytyy ilmiö nuorista hoivaajista. Tutkimuksessa selvitetään, minkälaista tutkimusta nuorista alle 18-vuotiaista hoivaajista on tehty ja mitä heistä tutkimusten perusteella tiedetään. Aineistoon valikoituneissa tutkimuksissa on esitetty arvioita nuorten hoivaajien määrästä ja selvitetty minkälaista hoivavastuuta he läheisestään kantavat. Tutkimuksessa tuodaan esiin nuorten hoivaajien kokemuksia hoivavastuussa olemisesta sekä hoivavastuun vaikutuksesta heidän omaan elämäänsä. Tutkimuksessa nousee esiin myös nuorten hoivaajien kanssa työskentelevien ammattilaisten tarve tunnistaa nuoret hoivaajat ja kyetä näin tiedostamaan näiden tuen tarve. Tutkimuksen tehtävänä on lisäksi selvittää, minkälaisissa perhetilanteissa nuoret ottavat hoivavastuuta läheisestään. Tutkimusaineistona on käytetty nuoria hoivaajia koskevaa kansainvälistä tutkimusta. Aineisto kerättiin elektronisista tietokannoista käyttämällä systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmää. Aineistossa on mukana yhteensä kahdeksantoista artikkelia, joista kuusi on alkuperäistä tutkimusartikkelia. Aineistossa on mukana useasta eri maasta olevia artikkeleita. Aineiston analyysimenetelmänä on käytetty aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tulosten mukaan nuorista hoivaajista on tehty tutkimusta erityisesti Isossa-Britanniassa, jossa tutkimus on käynnistynyt 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Tutkimukseen mukaan valikoituneessa aineistossa nuorista hoivaajista käytetään käsitettä ”young carers” ja tutkimukseen on valikoitunut vain sellaista aineistoa, jossa kyseinen käsite on pääkäsitteenä. Kansainvälisessä tutkimuksessa näkyy käsitteiden käytön ja käsitteiden määrittelyn hankaluus sekä käsitteiden puuttuminen tutkimusaiheen ollessa suhteellisen uusi. Tutkimusten tulosten mukaan nuoret hoivaajat hoivaavat läheistään tilanteissa, joissa hoivattavalla on vakavia mielenterveyden ongelmia, fyysistä rajoittuneisuutta, päihderiippuvuus tai jokin muu vakava sairaus. Hoivattavana on useimmiten äiti, sisar, isä tai muu perheenjäsen. Hoivavastuut ovat monenlaisia ja niihin käytetty aika vaihtelee tilanteesta ja hoivattavan tarpeista riippuen. Nuoret hoivaajat monipuolisia kotitöitä, siivoavat, hoitavat juoksevia asioita kuten kaupassakäyntejä ja muita asiointeja. Lisäksi he avustavat erilaisissa siirtymissä, liikkumisessa ja pesutilanteissa, lääkitsevät ja antavat hoivattavalleen henkilökohtaista ja emotionaalista tukea ja hoivaa. Tutkimuksissa on raportoitu hoivan voivan haitata nuoren koulunkäyntiä ja sosiaalista elämää. Kuitenkin myös positiivisista vaikutuksista on raportoitu. Hoivavastuun vaikutukset näkyvät myös nuorten hoivaajien hyvinvoinnissa. Tutkimusten perusteella voidaan päätellä, että läheisen hoivaamisella on erilaisia vaikutuksia nuoren elämään. Nuoret hoivaajat tarvitsevat tukea, jonka tulisi olla yksilöllistä ja muut perheenjäsenet huomioivaa. Tärkeää on myös, että ammattilaisilla on käytössään sellainen tietämys ja sellaiset menetelmät, joiden avulla he tunnistavat nuoren hoivaajan.