Kuluttajien mobiilimaksamisen käyttöönottoon ja omaksumiseen vaikuttavat tekijät - Pesonen, Petteri (2020)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on esitellä, kuinka kuluttajat ottavat mobiilimaksamisen käyttöön ja mitkä tekijät vaikuttavat mobiilimaksun käyttöönottoon. Tässä tutkielmassa käsitellään mobiilimaksujärjestelmien omaksumista kuluttajan näkökulmasta ja tutkielman tavoitteena on antaa selkeä kuva asioista, jotka vaikuttavat kuluttajien mobiilimaksamisen käyttöönottoon. Tutkielmassa otettiin kirjallisuuskatsauksen keinoin selvää, mitkä tekijät vaikuttavat kuluttajien mobiilimaksamisen käyttöönottoon sekä omaksumiseen. Mobiilimaksaminen mahdollistaa helppokäyttöisempiä maksutapahtumia verrattuna käteismaksuihin. Mobiilimaksaminen on mahdollista eri teknologioiden avulla ja mobiilimaksaminen mahdollistaa paikkariippumattoman maksamisen. Tutkielmassa huomattiin, että QR-koodi teknologia ja NFC-teknologia ovat suosituimmat mobiilimaksuteknologioista. Tutkielmassa selvitettiin, että mobiilimaksamisen käyttöönottoon vaikuttaa vahvasti kuluttajan asenne ja kuluttajan näkemä hyödyllisyys sekä teknologian helppokäyttöisyys. Jatkuvaan käyttöön vaikuttaa vahvasti kuluttajan innovatiivisuuden taso sekä koettu hyödyllisyys. Mobiilimaksaminen yleistyy älypuhelimien ja kuluttajien liikkumisen ja nopeiden tarpeiden muutosten myötä. Tulevaisuudessa mobiilimaksamista olisi tärkeä tutkia eri älylaitteiden näkökulmasta ja kuinka eri laitteita kuluttajat hyödyntävät mobiilimaksamisessa.