Dialoginen organisaatiokehittäminen : tapaustutkimus yliopisto-opetuksen kehittämisestä - Kartovaara, Anu (2020)
Tämä Pro gradu -tutkielma on intensiivinen tapaustutkimus, jossa tutkitaan dialogisen organisaatiokehittämisen toteutumista Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun Osallistuva kehittäminen hankkeessa, joka toteutettiin syyslukukaudella 2019. Hanke toteutettiin noudattaen dialogisen organisaatiokehittämisen periaatteita, joista keskeisimpiä ovat alhaalta ylöspäin tapahtuva kehittäminen, organisaatiotasot ja rajat ylittävä demokraattisuus ja halu pyrkiä dialogiin, jossa tavoitteena eivät ole kompromissit, vaan yhteinen ymmärrys ja sitä kautta savutettava yhteinen ratkaisu. Tämän tapaustutkimuksen aineistona on hankkeen aikana digitaaliselle kehittämisalustalla käyty keskustelu, kehittämishankkeeseen osallistuneille lähetettyjen kyselyjen vastaukset, kehittämispäivästä osallistuvana havainnoijana tehdyt muistiinpanot sekä haastattelut. Tutkielman tavoitteena on lisätä ymmärrystä dialogisesta organisaatiokehittämisestä ja erityisesti digitaalisuudesta lisäarvon tuojana dialogiseen kehittämisprosessiin. Tämän tutkielman tuloksena on, että dialogisen organisaatiokehittämisen periaatteet toteutuivat hankkeen eri vaiheissa vahvistaen ja rikastuttaen kehittämistyötä. Myös dialogisen organisaatiokehittämisen haasteet todentuivat osana hankkeen kulkua. Digitaalisuudella on sijansa nykypäivän organisaatiokehittämisessä. Digitaalisuudessa on sekä positiivisia että negatiivisia puolia ja sitä pitää käyttää johdetusti ja suunnitellusti.