Syaniiniväriaineet ja niiden synteesit - Alaranta, Johanna (2020)
Tämä Pro gradu-tutkielma käsittelee erilaisia syaniiniväriaineita ja niiden synteesejä. Työssä käydään läpi esimerkkejä kirjallisuudessa esitetyistä synteeseistä, vertaillaan niitä toisiinsa sekä esitellään näiden erilaisia käyttökohteita. Tutkielman kokeellisessa osassa oli tavoitteena syntetisoida uusia lähtöaineita väriainesynteesiä varten sekä syntetisoida uusia väriaineita. Uusien lähtöaineiden synteesit toimivat hyvin, työssä saatiin syntetisoitua uusia fluorattuja kinoliineja, pyridiinejä sekä substituoituja tiatsoleja. Väriaineiden kaikki synteesit eivät tuottaneet haluttua tulosta, mutta yksi täysin uusi fluorattu syaniiniväriaine saatiin syntetisoitua.