”Me ihmiset ollaan kuitenkin enemmän samanlaisia kuin erilaisia” : ratkaisukeskeisen kuvataideterapian menetelmään perustuva Voimavaraleiri interventiona kuntouttavan työtoiminnan kontekstissa - Ala-Keskinen, Hannele (2020)
Tässä tutkielmassa olen tutkinut ratkaisukeskeisen kuvataideterapian menetelmän pohjalta kehittämäni Voimavaraleirin toteutumista kuntouttavan työtoiminnan kontekstissa. Selvitin yhdessä kanssakehittäjien eli kuntouttavasta työtoiminnasta kootun kahdeksan hengen ryhmän kanssa, kuinka menetelmä soveltuu välineeksi kuntouttavaan työtoimintaan ja miten se vastaa kuntouttavalle työtoiminnalle annettuihin tavoitteisiin. Tämän lisäksi kehitin ratkaisukeskeisen kuvataideterapian menetelmää ryhmätoimintaan, koska sen teoria keskittyy pääasiassa yksilötyöhön. Aineistona tässä toimintatutkimuksessani olivat Voimavaraleirin aikana kirjoittamani työpäiväkirja, keräämäni kirjallinen väli- ja loppupalaute sekä toteuttamani yksilöhaastattelut. Keräämäni aineiston perusteella löysin kolme pääteemaa: 1. Itsetuntemuksen aktivoituminen 2. Kuulluksi tuleminen ja yhteisöllisyys 3. Hyvinvointi. Kun samassa elämäntilanteessa olevat osallistujat kävivät tekemiensä kuvien välityksellä dialogia, aiheutti se samaistumista, voimaantumista ja asioiden normalisoitumista. Ratkaisukeskeinen ja voimavaralähtöinen työskentely auttoi näkemään itsensä ja muut ihmiset myönteisemmässä valossa, joka lisäsi ymmärrystä ja hyväksyntää. Tämän myötä aktivoitui itsetuntemus ja käsitys siitä, kuinka paljon itse pystyy vaikuttamaan myönteisillä sanoilla, teoilla ja asenteella siihen, että voi psyykkisesti ja fyysisesti paremmin. Voimavaraleiri lisäsi nähdyksi ja kuulluksi tulemisen tunnetta ja yhteisöllisyyttä. Osallistujat kokivat sen myötä tutustuneensa toisiinsa paremmin ja jopa ystävystyneensä. Ratkaisukeskeisen kuvataideterapian menetelmän hyvinvointia lisäävät vaikutukset toteutuivat moninkertaisesti, kun sitä toteutettiin ryhmässä, jossa jokainen tuli hyväksytyksi, nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Tällä perusteella näen Voimavaraleirin vastanneen kuntouttavalle työtoiminnalle määriteltyihin tavoitteisiin. 1.Vahvistaa asiakkaan elämän- ja arjenhallintaa sekä työ- ja toimintakykyä. 2. Ehkäistä syrjäytymistä tarjoamalla mahdollisuutta osallistua työtoimintaan. 3. Ehkäistä työttömyyden aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia asiakkaan toimintakykyyn.