Ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen

Epigeneettisellä ikääntymisellä tarkoitetaan yksilö-, ympäristö- ja elintapatekijöiden vaikutusta geenien ilmentymiseen vaikuttaviin säätelymekanismeihin, joiden on osoitettu olevan merkittävässä roolissa ihmiselimistön ikääntymisessä. Tunnetuin epigeneettisistä mekanismeista on DNA-metylaatio. Epig...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Mårtensson, Susanna
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2020
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/69253
_version_ 1826225780281049088
author Mårtensson, Susanna
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Mårtensson, Susanna Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Mårtensson, Susanna Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Mårtensson, Susanna
datasource_str_mv jyx
description Epigeneettisellä ikääntymisellä tarkoitetaan yksilö-, ympäristö- ja elintapatekijöiden vaikutusta geenien ilmentymiseen vaikuttaviin säätelymekanismeihin, joiden on osoitettu olevan merkittävässä roolissa ihmiselimistön ikääntymisessä. Tunnetuin epigeneettisistä mekanismeista on DNA-metylaatio. Epigeneettiset kellot ovat DNA-metylaatioon perustuvia algoritmeja, jotka mahdollistavat epigeneettistä ikääntymisnopeutta kuvaavien arvojen luomisen. Uudet epigeneettiset kellot mahdollistavat elintapatekijöiden ja epigeneettisen ikääntymisen välisten yhteyksien tutkimisen. Ravitsemuksen merkitys kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyssä on suuri, mutta ravitsemuksen ja epigeneettisen ikääntymisen välisiä yhteyksiä on tutkittu vasta vähän. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää ravitsemuksen yhteyttä epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen nuorilla aikuisilla. Tutkielman tarkoitus on vastata seuraaviin tutkimuskysymyksiin: 1) Onko ravitsemus yhteydessä epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen nuorilla 23-28-vuotiailla aikuisilla? 2) Selittyykö mahdollinen yhteys sukupuolella ja painoindeksillä? Aineistona käytettiin Nuorten Kaksosten Terveystutkimusta (Finntwin16) nuorten 23-28- vuotiaiden aikuisten ruuankäyttökyselyn ja terveystietojen osalta (n= 240). Tutkittavilta kerättiin kokoverinäytteet, joista eristettiin DNA. DNA-näytteestä määritettiin genomin laajuisia DNA-metylaatiotasoja mikrosirutekniikan avulla (Illumina 450 Array). Epigeneettisen iän muuttujana käytettiin uusimman ja luotettavimman epigeneettisen kellon, GrimAgen, laskenta-algoritmin mukaista DNA-metylaatioikää. Epigeneettisen ikääntymisnopeuden muuttuja muodostettiin kronologisen iän ja DNA-metylaatioiän lineaarisen regression jäännöksien avulla. Nuorten aikuisten ruuankäyttöä arvioitiin frekvenssikyselyn vastausten perusteella. Frekvenssikyselyssä kartoitettiin ruoka-aineiden ja - ryhmien käyttöä kuukausitasolla asteikkolla 1-5. Ravitsemustottumusten faktorirakennetta selvitettiin eksploratiivisen faktorianalyysin avulla. Sen perusteella muodostettiin 4 summamuuttujaa: 1) kalan ja kasvisten 2) lihan 3) suolaisten ja makeiden naposteltavien sekä 4) pikaruuan kulutus. Ravitsemusfaktoreiden ja epigeneettisen ikääntymisnopeuden yhteyttä tarkasteltiin lineaarisella regressioanalyysillä. Suurempi lihatuotteiden kulutus oli yhteydessä kiihtyneempään epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen (p=0.010). Yhteys säilyi tilastollisesti merkitsevänä malleissa, joissa vakioivina tekijöinä käytettiin painoindeksiä (p=0.014) ja sukupuolta (p=0.037). Mallissa, jossa oli mukana molemmat vakioivat tekijät, yhteys säilyi tilastollisesti merkitsevänä (p=0.047). Muut ravitsemusmuuttujat eivät olleet tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen. Tulokset tukevat aikaisempia havaintoja ravitsemussuositusten mukaisen ravitsemuksen terveellisyydestä. Uusia viitteitä saatiin ravitsemuksen vaikutuksista elimistön biologiseen ikääntymisprosessiin. Tulosten perusteella vaikutukset ovat havaittavissa jo melko nuorilla. Epigenetic aging refers to the influence of individual, environmental, and lifestyle factors on the regulation of gene function and expression, which regulate the biological ageing process (Lu et al. 2019). Epigenetic clocks are models, which allow the generation of epigenetic aging rate values using algorithms based on DNA methylation. Nutrition plays a major role in the prevention of several chronic diseases. New epigenetic clocks enable studies regarding associations between epigenetic aging and nutrition. The purpose of this Master’s thesis was to investigate the role of nutrition in epigenetic aging in young adults. This thesis aims to answer the following research questions: 1) is nutrition associated with epigenetic aging rate in young adults aged 23-28? 2) Is the possible association explained by gender and body mass index? This study used data collected as part of the Finnish twin cohort. Finntwin16 subsample includes dietary and health information of young adults aged 23-28 (n=240). DNA samples were extracted from whole blood samples. Subsequent genome-wide DNA methylation was performed with Illumina 450k Array. The DNA methylation age according to the latest and most reliable epigenetic clock, the GrimAge algorithm, was produced using the online calculator. The epigenetic age acceleration variables were generated from residuals of linear regression of chronological age and DNA methylation age. The epigenetic age acceleration describes whether the individual is biologically young or old according to the epigenetic clock. The dietary intake of young adults was evaluated based on the frequency questionnaire. The factor structure of dietary habits was investigated by exploratory factor analysis. The sum variables were conducted as follows: 1) fish and vegetable, 2) meat, 3) salty and sweet snacks and 4) fast food consumption. To examine the association between nutrition intake and epigenetic aging, the data was analyzed in four sections using linear regression analysis. Higher consumption of meat products was associated with accelerated epigenetic aging rate (p=0.010). The association remained statistically significant in models using body mass index (p=0.014) and gender (p=0.037) as adjusting factors. Adjusting the model for both factors, the association remained statistically significant (p=0.047). Other nutritional variables were not statistically significantly associated with epigenetic aging rate. The results support the previous findings on the health benefits of recommended nutrition. This study indicated that nutrition may play a role the biological aging prosecess of human body. This study provides evidence that the effects of lifestyle factors on the epigenetic aging process may occur in relatively young subjects.
first_indexed 2024-09-11T08:49:06Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Sillanp\u00e4\u00e4, Elina", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "M\u00e5rtensson, Susanna", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2020-05-27T07:10:27Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2020-05-27T07:10:27Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2020", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/69253", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Epigeneettisell\u00e4 ik\u00e4\u00e4ntymisell\u00e4 tarkoitetaan yksil\u00f6-, ymp\u00e4rist\u00f6- ja elintapatekij\u00f6iden vaikutusta geenien ilmentymiseen vaikuttaviin s\u00e4\u00e4telymekanismeihin, joiden on osoitettu olevan merkitt\u00e4v\u00e4ss\u00e4 roolissa ihmiselimist\u00f6n ik\u00e4\u00e4ntymisess\u00e4. Tunnetuin epigeneettisist\u00e4 mekanismeista on DNA-metylaatio. Epigeneettiset kellot ovat DNA-metylaatioon perustuvia algoritmeja, jotka mahdollistavat epigeneettist\u00e4 ik\u00e4\u00e4ntymisnopeutta kuvaavien arvojen luomisen. Uudet epigeneettiset kellot mahdollistavat elintapatekij\u00f6iden ja epigeneettisen ik\u00e4\u00e4ntymisen v\u00e4listen yhteyksien tutkimisen. Ravitsemuksen merkitys kroonisten sairauksien ennaltaehk\u00e4isyss\u00e4 on suuri, mutta ravitsemuksen ja epigeneettisen ik\u00e4\u00e4ntymisen v\u00e4lisi\u00e4 yhteyksi\u00e4 on tutkittu vasta v\u00e4h\u00e4n.\n T\u00e4m\u00e4n pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4\n ravitsemuksen yhteytt\u00e4 epigeneettiseen ik\u00e4\u00e4ntymisnopeuteen nuorilla aikuisilla.\n Tutkielman tarkoitus on vastata seuraaviin tutkimuskysymyksiin: 1) Onko ravitsemus yhteydess\u00e4 epigeneettiseen ik\u00e4\u00e4ntymisnopeuteen nuorilla 23-28-vuotiailla aikuisilla? 2)\n Selittyyk\u00f6 mahdollinen yhteys sukupuolella ja painoindeksill\u00e4?\nAineistona k\u00e4ytettiin Nuorten Kaksosten Terveystutkimusta (Finntwin16) nuorten 23-28- vuotiaiden aikuisten ruuank\u00e4ytt\u00f6kyselyn ja terveystietojen osalta (n= 240). Tutkittavilta ker\u00e4ttiin kokoverin\u00e4ytteet, joista eristettiin DNA. DNA-n\u00e4ytteest\u00e4 m\u00e4\u00e4ritettiin genomin laajuisia DNA-metylaatiotasoja mikrosirutekniikan avulla (Illumina 450 Array). Epigeneettisen i\u00e4n muuttujana k\u00e4ytettiin uusimman ja luotettavimman epigeneettisen kellon,\nGrimAgen, laskenta-algoritmin mukaista DNA-metylaatioik\u00e4\u00e4. Epigeneettisen ik\u00e4\u00e4ntymisnopeuden muuttuja muodostettiin kronologisen i\u00e4n ja DNA-metylaatioi\u00e4n lineaarisen regression j\u00e4\u00e4nn\u00f6ksien avulla. Nuorten aikuisten ruuank\u00e4ytt\u00f6\u00e4 arvioitiin frekvenssikyselyn vastausten perusteella. Frekvenssikyselyss\u00e4 kartoitettiin ruoka-aineiden ja - ryhmien k\u00e4ytt\u00f6\u00e4 kuukausitasolla asteikkolla 1-5.\nRavitsemustottumusten faktorirakennetta selvitettiin eksploratiivisen faktorianalyysin avulla. Sen perusteella muodostettiin 4 summamuuttujaa: 1) kalan ja kasvisten 2) lihan 3) suolaisten ja makeiden naposteltavien sek\u00e4 4) pikaruuan kulutus. Ravitsemusfaktoreiden ja epigeneettisen ik\u00e4\u00e4ntymisnopeuden yhteytt\u00e4 tarkasteltiin lineaarisella regressioanalyysill\u00e4.\nSuurempi lihatuotteiden kulutus oli yhteydess\u00e4 kiihtyneemp\u00e4\u00e4n epigeneettiseen ik\u00e4\u00e4ntymisnopeuteen (p=0.010). Yhteys s\u00e4ilyi tilastollisesti merkitsev\u00e4n\u00e4 malleissa, joissa vakioivina tekij\u00f6in\u00e4 k\u00e4ytettiin painoindeksi\u00e4 (p=0.014) ja sukupuolta (p=0.037). Mallissa, jossa oli mukana molemmat vakioivat tekij\u00e4t, yhteys s\u00e4ilyi tilastollisesti merkitsev\u00e4n\u00e4 (p=0.047). Muut ravitsemusmuuttujat eiv\u00e4t olleet tilastollisesti merkitsev\u00e4sti yhteydess\u00e4 epigeneettiseen ik\u00e4\u00e4ntymisnopeuteen.\nTulokset tukevat aikaisempia havaintoja ravitsemussuositusten mukaisen ravitsemuksen terveellisyydest\u00e4. Uusia viitteit\u00e4 saatiin ravitsemuksen vaikutuksista elimist\u00f6n biologiseen ik\u00e4\u00e4ntymisprosessiin. Tulosten perusteella vaikutukset ovat havaittavissa jo melko nuorilla.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Epigenetic aging refers to the influence of individual, environmental, and lifestyle factors on the regulation of gene function and expression, which regulate the biological ageing process (Lu et al. 2019). Epigenetic clocks are models, which allow the generation of epigenetic aging rate values using algorithms based on DNA methylation. Nutrition plays a major role in the prevention of several chronic diseases. New epigenetic clocks enable studies regarding associations between epigenetic aging and nutrition. The purpose of this Master\u2019s thesis was to investigate the role of nutrition in epigenetic aging in young adults.\nThis thesis aims to answer the following research questions: 1) is nutrition associated with epigenetic aging rate in young adults aged 23-28? 2) Is the possible association explained by gender and body mass index?\nThis study used data collected as part of the Finnish twin cohort. Finntwin16 subsample includes dietary and health information of young adults aged 23-28 (n=240). DNA samples were extracted from whole blood samples. Subsequent genome-wide DNA methylation was performed with Illumina 450k Array. The DNA methylation age according to the latest and most reliable epigenetic clock, the GrimAge algorithm, was produced using the online calculator. The epigenetic age acceleration variables were generated from residuals of linear regression of chronological age and DNA methylation age. The epigenetic age acceleration describes whether the individual is biologically young or old according to the epigenetic clock. The dietary intake of young adults was evaluated based on the frequency questionnaire.\nThe factor structure of dietary habits was investigated by exploratory factor analysis. The sum variables were conducted as follows: 1) fish and vegetable, 2) meat, 3) salty and sweet snacks and 4) fast food consumption. To examine the association between nutrition intake and epigenetic aging, the data was analyzed in four sections using linear regression analysis.\nHigher consumption of meat products was associated with accelerated epigenetic aging rate (p=0.010). The association remained statistically significant in models using body mass index (p=0.014) and gender (p=0.037) as adjusting factors. Adjusting the model for both factors, the association remained statistically significant (p=0.047). Other nutritional variables were not statistically significantly associated with epigenetic aging rate.\nThe results support the previous findings on the health benefits of recommended nutrition. This study indicated that nutrition may play a role the biological aging prosecess of human body. This study provides evidence that the effects of lifestyle factors on the epigenetic aging process may occur in relatively young subjects.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2020-05-27T07:10:27Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2020-05-27T07:10:27Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2020", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "77", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "epigeneettinen ik\u00e4\u00e4ntymisnopeus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "DNA-metylaatioik\u00e4", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "epigeneettinen kello", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "biologinen ik\u00e4\u00e4ntyminen", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ik\u00e4\u00e4ntymisnopeuteen", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202005273505", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Gerontologia ja kansanterveys", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Gerontology and Public Health", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "50423", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "nuoret aikuiset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravitsemus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ik\u00e4\u00e4ntyminen", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokatottumukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_69253
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:13Z
main_date 2020-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2020
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/5d358e3c-3f72-4cfc-8729-ac5506b4493b\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202005273505.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2020
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Mårtensson, Susanna Ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen epigeneettinen ikääntymisnopeus DNA-metylaatioikä epigeneettinen kello biologinen ikääntyminen Gerontologia ja kansanterveys Gerontology and Public Health 50423 nuoret aikuiset ravitsemus ikääntyminen ruokatottumukset
title Ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen
title_full Ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen
title_fullStr Ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen Ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen
title_full_unstemmed Ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen Ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen
title_short Ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen
title_sort ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen
title_txtP Ravitsemuksen yhteys epigeneettiseen ikääntymisnopeuteen
topic epigeneettinen ikääntymisnopeus DNA-metylaatioikä epigeneettinen kello biologinen ikääntyminen Gerontologia ja kansanterveys Gerontology and Public Health 50423 nuoret aikuiset ravitsemus ikääntyminen ruokatottumukset
topic_facet 50423 DNA-metylaatioikä Gerontologia ja kansanterveys Gerontology and Public Health biologinen ikääntyminen epigeneettinen ikääntymisnopeus epigeneettinen kello ikääntyminen nuoret aikuiset ravitsemus ruokatottumukset
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/69253 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202005273505
work_keys_str_mv AT mårtenssonsusanna ravitsemuksenyhteysepigeneettiseenikääntymisnopeuteen