Pankkisääntelyn kiristymisen vaikutus pääomarakenteeseen ja likviditeettiin - Nurmela, Juho (2020)
Tutkielmassa tarkastellaan pankkisääntelyä ja sen kiristymistä sekä kiristymisen vaikutusta pankkien pääomarakenteisiin ja likviditeettiin. Vuosien 2007–2009 finanssikriisi oli koko maailmantalouden suurin kriisi suurten lamavuosien jälkeen ja sen myötä huoli pankkien vakavaraisuudesta lisääntyi. Pankkien konkurssien ehkäisemiseksi on Kansainvälisen järjestelypankki BIS:n yhteydessä toimiva Baselin pankkivalvontakomitea (Basel Committee on Banking Supervision) luonut ja kehittänyt pankkeja koskevia vakavaraisuussäännöksiä laatimalla kolme kansainvälistä pankkien vakavaraisuusvaatimusta eli Basel-säännökset: Basel I, II ja III. Basel I ja II on laadittu ennen finanssikriisiä ja Basel III finanssikriisin seurauksena. Finanssikriisin myötä yhtenäinen eurooppalainen sääntely ja valvonta ovat lisääntyneet. Vaikka kaikkia Basel III -säännöksiä ei edes ollut vielä otettu käyttöön, oli tekeillä jo uusi ”Basel IV” -säännöstö.