E-commerce product information supporting user experience - Kivistö, Reetta (2020)
Tämän maisterin tutkielman tavoitteena oli ymmärtää verkkokaupassa esitettävien tuotetietojen eri puolia ja kuinka ne vaikuttavat kokonaisvaltaisen käyttäjäkokemuksen muodostumiseen verkkokaupassa. Tutkielman keskipisteessä olivat verkkokaupat, jotka myyvät elektroniikkaa verkkosivuillaan kuluttaja-asiakkailleen (B2C). Tutkimus toteutettiin Suomessa ja tutkimuksen kohteiksi valittiin alueen kolme suosituinta elektroniikkaa myyvää verkkokauppaa. Tutkielman keskeinen tavoite oli ymmärryksen kerääminen tuotetiedoista ja käyttäjäkokemuksesta. Ensiksi tutkielmassa toteutettiin kirjallisuuskatsaus, jota seurasi empiirisen tutkimus. Tutkimusmenetelmäksi valittiin kvantitatiivinen tutkimus ja siinä sovellettiin kyselytutkimuksen menetelmiä. Data kerättiin verkossa julkaistulla kyselylomakkeella, johon vastasi yhteensä 93 osallistujaa. Datan analysoinnissa hyödynnettiin tilastotieteellisen analyysiin tarkoitettua ohjelmistoa ja tutkimuksen tulokset muodostettiin analyysin pohjalta. Tutkimuksen tulokset viittasivat siihen, että kuluttajilla on taipumus arvostaa hinnoitteluun liittyvää tietoa, tuotteen saatavuuteen liittyviä tietoja, kokonaisia tuotekuvia sekä tuotteesta tehtyjä arvosteluja, kun he tutkivat elektroniikka tuotteita verkkokauppaympäristössä. Tuotteen pakkauksen kokoon, tuotteen kokoon, käyttöohjeisiin, tuotteen käyttöä kuvaaviin videoihin ja tuotesuosituksiin liittyvien tietojen rooli vaikuttaa puolestaan jäävän vähemmän merkittäviksi kuluttajille. Tuotetietojen eri osa-alueiden sekä käyttäjäkokemuksen eri näkökohtien vertailu viittasi siihen, että tuotetietojen kyky auttaa asiakkaita arvioimaan, ymmärtämään ja vertailemaan tuotteita vaikuttaa kaikkiin tutkittuihin verkkokaupan käyttäjäkokemuksen puoliin. Tuotteen arvioimisen puolien lisäksi asianmukaisten, täydellisten ja laadukkaiden tuotetietojen, jotka on esitetty käyttäen sopivia esittämistapoja, nähtiin tukevan verkkokaupan houkuttelevuutta sekä pragmaattista laatua. Yhteenvetona voidaan todeta, että tulokset viittaavat siihen, että tuotetiedoilla todella on tärkeä rooli kokonaisvaltaisen käyttäjäkokemuksen muodostumisessa verkkokaupassa. Kuitenkin yksittäisen tuotetiedon osa-alueen vaikutus on vain pieni osa käyttäjäkokemuksen muodostumista. Tämä korostaa sitä, että tuotetieto yksin ei riitä selittämään monitahoista käyttäjäkokemusta. Kuitenkin jos tavoitteena on verkkokaupan käyttäjäkokemuksen parantaminen, tuotetietojen merkittävyyttä ei tulisi aliarvioida.