Språkfärdighet i svenska och användning av svenska inom handelsbranschen : en enkätstudie i Mellersta Finland - Björkman, Eva-Marié (2020)
Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää ruotsin kielen osaamista ja ruotsin kielen käyttöä kaupan alalla Keski-Suomessa. Tutkimukseen valikoitui yksi kaupan alan yritys Keski-Suomesta ja tutkimus toteutettiin sähköisen kyselylomakkeen avulla. Kyselylomakkeella selvitettiin sekä vaihtoehtokysymysten että avointen kysymysten avulla tutkittavien tausta, heidän oma näkemyksensä ruotsin kielen osaamisestaan sekä miten he käyttävät ruotsin kieltä työelämässä kaupan alalla. Kyselyyn vastasi 63 tutkittavaa. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että suurin osa vastaajista arvioi ruotsin kielen taitonsa melko matalaksi. N. 70% vastaajista arvioi ruotsin kielen osaamisensa vastaavan kouluarvosanaa 4, 5 tai 6. 30% vastaajista arvioi osaamisensa vastaavan kouluarvosanaa 7 tai 8 ja alle 2% arvioi sen vastaavan arvosanaa 9. Kukaan ei arvioinut ruotsin kielen osaamistaan arvosanalla 10. Suurin osa vastaajista arvioi puhumisen heikoimmaksi ja luetunymmärtämisen vahvimmaksi osa-alueekseen ruotsin kielessä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että ruotsin kieltä käytetään todella vähän kaupan alalla Keski-Suomessa. Suurin osa nimesi myös, etteivät he tarvitse ruotsin kieltä kaupan alalla. Jos ruotsin kieltä kerrottiin käytettävän, niin sitä käytettiin erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa, kuten puhumisessa, neuvomisessa ja tuotteiden etsimisessä.