”Se suola tässä hommassa” : luokanopettajien kokemuksia omaan oppilasryhmään kuulumisesta - Ilola, Alisa; Puurula, Jenny (2020)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin luokanopettajien ryhmään kuulumisen kokemuksia omaan oppilasryhmäänsä. Tutkimuksessa selvitettiin, millaiset tekijät ovat yhteydessä opettajan ryhmään kuulumisen kokemuksiin. Tutkimme lisäksi, millaisissa tilanteissa luokanopettajat kokevat kuuluvansa oppilasryhmään ja millaisia merkityksiä näillä kokemuksilla on opettajalle. Tutkimuksemme on laadullinen fenomenologis-hermeneuttinen tutkimus ja aineisto kerättiin puolistrukturoidulla haastattelulla. Haastateltavia opettajia oli kuusi. Aineiston analyysi toteutettiin laadullisella sisällönanalyysilla. Tutkimuksen tuloksina voidaan todeta, että opettajien kokemukset ryhmään kuulumisesta olivat osittain yhteneväisiä, mutta niiden merkityksellisyys vaihteli opettajasta riippuen. Yksilöllisiä eroja oli siinä, kuinka läheiseksi he kokivat itsensä oppilaiden kanssa tai minkälainen käytös oli heidän mielestään sopivaa. Useiden tekijöiden, kuten fyysinen ympäristö, ryhmän kanssa vietetty aika, oma rooli ryhmässä ja ryhmän vuorovaikutuskulttuuri koettiin olevan yhteydessä ryhmään kuulumisen kokemukseen. Tulosten pohjalta nousi selvästi esille opettajien ryhmään kuulumisen tunteen kompleksisuus. Opettajat haluavat kuulua omaan oppilasryhmäänsä, mutta samalla he haluavat olla oppilaille ulkopuolisia ohjaajia, jotka mahdollistavat kehittymisen ja oppimisen. Lisää tutkimusta tarvitaan koskien opettajien omia asenteita ja kokemuksiaan ryhmään kuulumisesta sekä heidän turvallisuuden kokemuksista ryhmässä. Lisäksi kollegoiden ja vanhempien luomia jännitteitä ja vaikutuksia opettajan kokemuksiin tulisi tarkastella tarkemmin.