Rakenteisen hoitosuunnitelman integraation määrityksen toteuttaminen FHIR-standardin avulla - Leppälä, Leevi (2020)
Terveydenhuollon tietojärjestelmien parissa on monenlaisia järjestelmiä, joiden keskinäinen kommunikointi on noussut aikojen saatossa yhtä tärkeämmäksi. Yhteentoimivuuden merkitys terveydenhuollossa tulee kasvamaan tulevaisuudessa, erilaisten kansallisten ja kansainvälisten tietojärjestelmien yhtenäistämistä ajavien hankkeiden yleistyessä. Tutkielman tärkeimpänä tavoitteena on esittää, kuinka FHIR-standardia hyödyntäen voidaan toteuttaa yleiseen käyttöön sopivan rakenteisen hoitosuunnitelman integraation määritys olemassa olevan terveydenhuollon tietojärjestelmän päälle. Työn tarkoituksena on myös esittää, millä tavalla FHIR-standardi pystytään ottamaan käyttöön terveydenhuollon organisaatioissa ja millä tavalla rakenteinen hoitosuunnitelma voidaan siirtää muihin järjestelmiin FHIR-standardin avulla. Kokonaisuutena tutkielma pyrkii antamaan kuvan terveydenhuollon yhteentoimivuudesta ja erilaisista yhteentoimivuusstandardeista, sekä rakenteisesta hoitosuunnitelmasta, sekä esittämään malliesimerkin siitä, miten yhteentoimivuusstandardia voidaan lähteä ottamaan käyttöön olemassa olevaan järjestelmään. Tutkielma pyrkii vastaamaan seuraavaan kysymykseen: 1. Miten terveydenhuollon rakenteinen hoitosuunnitelma voidaan muokata niin, että siitä saadaan muodostettua yhtenäinen standardin mukainen hoitosuunnitelma, jota voidaan hyödyntää useissa eri järjestelmissä? Pääkysymyksen lisäksi tutkielma pyrkii vastaamaan alakysymyksiin: 1. Millaisia standardeja terveydenhuollon yhteentoimivuuteen liittyy ja mitä hyötyjä niiden käyttöönotosta on? 2. Mitä on rakenteinen kirjaaminen ja millaista merkitystä sillä on yhteentoimivuuden kannalta? Tutkimus jakautuu kirjallisuuskatsaukseen ja konstruktiiviseen tutkimukseen. Kirjallisuuden avulla käydään läpi erilaisia terveydenhuollon tietojärjestelmien standardeja, sekä esitellään rakenteista kirjaamista ja rakenteista hoitosuunnitelmaa. Kirjallisuuskatsauksen lisäksi esitetään tapaustutkimus HL7-organisaation FHIR-standardin rajapinnan määrityksestä Solutos Oy:n PIRKKO®-järjestelmän rakenteiseen hoitosuunnitelmaan. Tutkimuksen tuloksena esitetään malli siitä, miten PIRKKO®-järjestelmän rakenteisesta hoitosuunnitelmasta tehdään FHIR-muotoinen versio ja esitellään, kuinka olemassa olevan hoitosuunnitelman pohjalta voidaan rakentaa yleinen standardin mukainen hoitosuunnitelma.