Oppilaiden kokemuksia tuesta ja opettajan kuvaus vuorovaikutuksestaan matematiikan tunnilla - Pitkänen, Saku (2020)
Luokkahuonevuorovaikutuksella on merkitystä niin oppilaiden yleiseen hyvinvointiin kuin koulussa pärjäämiseen. Tämä pätee matematiikkaoppiaineessa, jonka kontekstissa tämä tutkimus on suoritettu. Luokkahuonevuorovaikutus jakautuu kolmeen osaan, jotka ovat tunnetuki, ryhmänhallinta ja ohjauksellinen tuki. Tutkimukseni on laadullinen tutkimus, johon haastattelin erään keskisuomalaisen koulun kuudennen luokan oppilaita sekä heidän opettajaansa. Oppilaita osallistui yhteensä kahdeksan (8) henkilöä. Puolet heistä oli tyttöjä ja puolet poikia. Haastattelin yhteensä neljää oppilasta parin kanssa, muut haastattelin yksitellen. Haastattelun muotona käytin strukturoimatonta haastattelua. Oppilaat kuvailivat matematiikan tunneilla tapahtuvaa vuorovaikutusta monipuolisesti. Yhdistäviksi luokiksi haastattelumateriaalin perusteella kokosin oppilaiden vertaissuhteet, opettaja-oppilassuhteet, oppimisen tehostaminen, autonomian lisääminen ja järjestyksen ylläpito. Opettajan haastatteluaineistosta taas yhdistäviksi luokiksi nousivat omatoimisuuteen ohjaaminen, opettajan herkkyys, työtapojen vaihtelu sekä erilaiset opetusmetodit ja -materiaalit. Positiivisella opetusvuorovaikutuksella luodaan luokkaan turvallinen ympäristö, missä oppilaalle luodaan parhaat mahdolliset olosuhteet oppimiselle. Matematiikassa opetusvuorovaikutuksella on suuri rooli, sillä esimerkiksi interventiotutkimuksissa vuorovaikutuksen laatu on todettu tärkeämmäksi kuin opetusvälineet tai -tekniikat.