Tärähdyskuormituksen arvioiminen puettavien kiihtyvyysanturien avulla juoksukuormituksen yhteydessä - Helenius, Jaakko (2020)
Kestävyysjuoksun harrastaminen on hyvin suosittu liikuntamuoto ja siitä on monenlaisia terveyshyötyjä. Kestävyysjuoksu rasittaa ja kuormittaa jalkoja, kun jalkojen lihakset joutuvat toistuvasti supistumaan ja tekemään työtä. Iskunvaimennuksella pyritään lieventämään jalan maatörmäyksestä syntyvää ja koko kehoon leviävää iskuaaltoa. Hermo-lihasjärjestelmän väsymisen takia erityisesti jalkojen ja keskivartalon lihakset väsyvät, jolloin juoksutekniikkaa ja juoksuasentoa joudutaan muuttamaan. Väsymisen on osoitettu lisäävän säären kiihtyvyyttä juoksun maakontaktivaiheessa sekä lisäävän lantion horisontaalisen kiihtyvyyden vaihtelua. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, pystyykö nilkkoihin ja lantiolle puettavilla kiihtyvyysantureilla mittaamaan juoksun askelluksesta aiheutuvien tärähdyksien ja kiihtyvyysprofiilien muutoksia pidempikestoisen juoksun aikana henkilöillä, jotka eivät harrasta pitkänmatkan juoksua. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin askeltiheyden muutoksia sekä lisääntyykö lantion horisontaalinen liikkeen vaihtelu juoksun edetessä.