Värien käyttö verkkosivujen käyttöliittymäsuunnittelussa - Jokisuu, Petra (2020)
Verkkosivut ja niiden käyttö ovat lisääntyneet ja tulevat lisääntymään merkittävästi teknologian kehittyessä ja maailman digitalisoituessa. Muutos on johtanut käyttäjien vaatimusten lisääntymiseen aina teknisistä ominaisuuksista visuaalisiin ominaisuuksiin. Tutkimuksen tarkoitus on löytää apuvälineitä yrityksille ja organisaatioille heidän verkkosivujensa kehittämiseen, jotta verkkosivut edistäisivät heidän liiketoimintaansa. Toinen tavoite on pyrkiä löytämään vastauksia käyttäjien tarpeisiin sekä vaatimuksiin. Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastellaan värien käyttöä käyttöliittymäsuunnittelussa pyrkien selvittämään ihmisten assosiaatioita väreihin sekä värien kokemista ja havaitsemista käyttöliittymissä. Tutkielmassa keskitytään verkkosivujen käyttöliittymiin. Kirjallisuuden perusteella havaittiin kolme tarkoitusta värien käytölle verkkosivujen käyttöliittymissä. Nämä ovat värien käyttö muotoilun apuvälineenä, visuaalisena koodina sekä estetiikan ja tunteiden lisääjänä. Käyttöliittymäsuunnittelussa tulee erityisesti kiinnittää huomiota värien osalta kontrastiin, kirkkauteen, värialueiden pinta-aloihin, vahvoihin väreihin, väriyhdistelmiin, sinisen sävyihin sekä poikkeaviin värinäköryhmiin. Värien käytöllä verkkosivujen käyttöliittymäsuunnittelussa huomattiin olevan suora vaikutus käyttäjien tunteisiin, suorituskykyyn sekä käyttäjäkokemukseen mutta myös yritysten liiketoimintaan. Tutkimus suoritettiin kirjallisuuskatsauksena.