Uppfattningar om Finlands tvåspråkighet bland studerandena vid Jyväskylä universitet - Saari, Petra (2020)
Suomessa ruotsin kielestä ja suomenruotsalaisuudesta on tehty laajalti tutkimusta etenkin kieleen ja sen opiskeluun kohdistuviin asenteisiin liittyen. Ainakin toistaiseksi aiheesta on kuitenkin tehty suhteellisen vähän tutkimusta varsinaisten käsitysten näkökulmasta. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisia käsityksiä Jyväskylän yliopiston opiskelijoilla on Suomen kaksikielisyydestä. Pyrin tutkielmassani lisäksi selvittämään, onko käsityksissä eroja eri sukupuolta olevien ja eri oppiaineita opiskelevien ihmisten välillä. Käsityksillä tässä tutkielmassa viitataan yksilön henkilökohtaiseen tapaan havainnoida ja arvioida käsityksen kohteena olevaa aihetta. Tutkielmassa käytetty data on kerätty verkkokyselylomakkeella, joka lähetettiin Jyväskylän yliopiston ainejärjestöjen sähköpostilistoille keväällä 2017. Kyselyn tulosten perusteella voidaan todeta, että suurimmalla osalla yliopisto- opiskelijoista käsitykset Suomen kaksikielisyyttä kohtaan ovat positiivisia. Tutkimuksessa pystyttiin myös löytämään eroja käsityksissä eri aineita opiskelevien ja eri sukupuolta olevien välillä. Tutkimustulosten perusteella voitiin todeta mm. kieltenopiskelijoilla olevan muiden aineiden opiskelijoihin verrattuna vahvemmat positiiviset käsitykset kaksikielisyydestä. Lisäksi naisten käsitykset sekä asennoituminen Suomen kaksikielisyyttä kohtaan ovat miehiin verrattuna positiivisempia.