Kasvisravintoloiden käyttönimistö Suomessa

Tutkielmassa tarkastellaan Suomessa sijaitsevien kasvisravintoloiden käyttönimiä nimien semanttisen sisällön ja rakenteen kannalta pohjaten analyysi kaupallisen nimistön tutkimukseen. Kasvisruoka ja ravintoloissa käynti ovat Suomessa yleistyviä trendejä, joten tutkielman tarkoituksena on selvittää,...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Saarinen, Veera
Other Authors: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Kieli- ja viestintätieteiden laitos, Department of Language and Communication Studies, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Bachelor's thesis
Language:fin
Published: 2020
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/69158
_version_ 1828193207961255936
author Saarinen, Veera
author2 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Kieli- ja viestintätieteiden laitos Department of Language and Communication Studies Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Saarinen, Veera Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Kieli- ja viestintätieteiden laitos Department of Language and Communication Studies Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Saarinen, Veera Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Kieli- ja viestintätieteiden laitos Department of Language and Communication Studies Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Saarinen, Veera
datasource_str_mv jyx
description Tutkielmassa tarkastellaan Suomessa sijaitsevien kasvisravintoloiden käyttönimiä nimien semanttisen sisällön ja rakenteen kannalta pohjaten analyysi kaupallisen nimistön tutkimukseen. Kasvisruoka ja ravintoloissa käynti ovat Suomessa yleistyviä trendejä, joten tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisista piirteistä tämän ajankohtaisen ja koko ajan kasvavan alan nimeäminen koostuu. Tutkimuskysymykset ovat: Millaisista sanoista, sanayhdistelmistä ja kielistä kasvisravintoloiden käyttönimet koostuvat? Kuinka informatiivisia nimet ovat ja miten ne viestivät toimialastaan kasvisravintoloina? Poikkeavatko nimet piirteiltään riippuen alueesta tai yrityksen perustamisajankohdasta? Nimien kaupallisuuteen viittavia funktioita käsitellään tutkielmassa markkinointipsykologian näkökulmasta. Tarkoitus ei ole selvittää, millaiset nimet ovat kasvisravintoloille tai huonoja, vaan löytää piirteitä, millä tavoin kasvisravintolat tuovat nimissään esiin houkuttelevuutta ja viestivät itsestään asiakaskohderyhmilleen. Aineistona on 77 kasvisravintolan käyttönimeä, jotka on kerätty osoitteesta Happycow.net. Aineistoa käsitellään sekä kvalitatiivisesti että kvantitatiivisesti. Aineiston nimiin sisältyvät sanat jaotellaan henkilönnimiksi, paikannimiksi, toimintapaikkasanoiksi, tuotesanoiksi sekä muiksi sanoiksi. Jaottelun myötä selviää, millaiset sanat ovat tyypillisiä tämän toimialan edustamille käyttönimille ja millaista merkityssisältöä nimissä ilmaistaan. Nimien sisältämät sanat ryhmitellään lisäksi kielellisen alkuperän mukaan ja tuloksia analysoidaan ravintola-alan sekä markkinoinnin näkökulmista huomioiden myös yritysten sijainnit ja perustamisajankohdat. Keskeisenä tutkimustuloksena on kasvisravintoloiden monikielisyys, erityisesti suomen kielen ohella englannin kielen runsas esiintyminen nimissä. Tutkimus osoittaa ravintoloiden käyttönimien koostuvan useimmiten kahdesta tai useammasta sanasta, joista yhdessä sanassa ilmenee jotakin yrityksen kannalta informatiivista, kuten yrityksen toimiala, sijainti tai omistajuus ja toisessa sanassa jokin nimeä yksilöivä tekijä.
first_indexed 2020-05-25T20:00:44Z
format Kandityö
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Jarva, Vesa", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Saarinen, Veera", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2020-05-25T07:34:07Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2020-05-25T07:34:07Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2020", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/69158", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkielmassa tarkastellaan Suomessa sijaitsevien kasvisravintoloiden k\u00e4ytt\u00f6nimi\u00e4 nimien semanttisen sis\u00e4ll\u00f6n ja rakenteen kannalta pohjaten analyysi kaupallisen nimist\u00f6n tutkimukseen. Kasvisruoka ja ravintoloissa k\u00e4ynti ovat Suomessa yleistyvi\u00e4 trendej\u00e4, joten tutkielman tarkoituksena on selvitt\u00e4\u00e4, millaisista piirteist\u00e4 t\u00e4m\u00e4n ajankohtaisen ja koko ajan kasvavan alan nime\u00e4minen koostuu. \n \nTutkimuskysymykset ovat: Millaisista sanoista, sanayhdistelmist\u00e4 ja kielist\u00e4 kasvisravintoloiden k\u00e4ytt\u00f6nimet koostuvat? Kuinka informatiivisia nimet ovat ja miten ne viestiv\u00e4t toimialastaan kasvisravintoloina? Poikkeavatko nimet piirteilt\u00e4\u00e4n riippuen alueesta tai yrityksen perustamisajankohdasta? Nimien kaupallisuuteen viittavia funktioita k\u00e4sitell\u00e4\u00e4n tutkielmassa markkinointipsykologian n\u00e4k\u00f6kulmasta. Tarkoitus ei ole selvitt\u00e4\u00e4, millaiset nimet ovat kasvisravintoloille tai huonoja, vaan l\u00f6yt\u00e4\u00e4 piirteit\u00e4, mill\u00e4 tavoin kasvisravintolat tuovat nimiss\u00e4\u00e4n esiin houkuttelevuutta ja viestiv\u00e4t itsest\u00e4\u00e4n asiakaskohderyhmilleen. \n \nAineistona on 77 kasvisravintolan k\u00e4ytt\u00f6nime\u00e4, jotka on ker\u00e4tty osoitteesta Happycow.net. Aineistoa k\u00e4sitell\u00e4\u00e4n sek\u00e4 kvalitatiivisesti ett\u00e4 kvantitatiivisesti. Aineiston nimiin sis\u00e4ltyv\u00e4t sanat jaotellaan henkil\u00f6nnimiksi, paikannimiksi, toimintapaikkasanoiksi, tuotesanoiksi sek\u00e4 muiksi sanoiksi. Jaottelun my\u00f6t\u00e4 selvi\u00e4\u00e4, millaiset sanat ovat tyypillisi\u00e4 t\u00e4m\u00e4n toimialan edustamille k\u00e4ytt\u00f6nimille ja millaista merkityssis\u00e4lt\u00f6\u00e4 nimiss\u00e4 ilmaistaan. Nimien sis\u00e4lt\u00e4m\u00e4t sanat ryhmitell\u00e4\u00e4n lis\u00e4ksi kielellisen alkuper\u00e4n mukaan ja tuloksia analysoidaan ravintola-alan sek\u00e4 markkinoinnin n\u00e4k\u00f6kulmista huomioiden my\u00f6s yritysten sijainnit ja perustamisajankohdat. \n \nKeskeisen\u00e4 tutkimustuloksena on kasvisravintoloiden monikielisyys, erityisesti suomen kielen ohella englannin kielen runsas esiintyminen nimiss\u00e4. Tutkimus osoittaa ravintoloiden k\u00e4ytt\u00f6nimien koostuvan useimmiten kahdesta tai useammasta sanasta, joista yhdess\u00e4 sanassa ilmenee jotakin yrityksen kannalta informatiivista, kuten yrityksen toimiala, sijainti tai omistajuus ja toisessa sanassa jokin nime\u00e4 yksil\u00f6iv\u00e4 tekij\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2020-05-25T07:34:07Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2020-05-25T07:34:07Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2020", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "33", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kaupallinen nimist\u00f6", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "yritysnimet", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ravintolanimist\u00f6", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Kasvisravintoloiden k\u00e4ytt\u00f6nimist\u00f6 Suomessa", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202005253411", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatinty\u00f6", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Kieli- ja viestint\u00e4tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Language and Communication Studies", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Suomen kieli", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Finnish", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "restrictedAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "309", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasvisravintolat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintolat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "yritykset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "nimist\u00f6ntutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "The author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyv\u00e4skyl\u00e4 University Library (https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities).", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "Tekij\u00e4 ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopiston kirjaston arkistoty\u00f6semalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_69158
language fin
last_indexed 2025-03-31T20:02:30Z
main_date 2020-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2020
publishDate 2020
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Saarinen, Veera Kasvisravintoloiden käyttönimistö Suomessa kaupallinen nimistö yritysnimet ravintolanimistö Suomen kieli Finnish 309 kasvisravintolat ravintolat yritykset nimistöntutkimus
title Kasvisravintoloiden käyttönimistö Suomessa
title_full Kasvisravintoloiden käyttönimistö Suomessa
title_fullStr Kasvisravintoloiden käyttönimistö Suomessa Kasvisravintoloiden käyttönimistö Suomessa
title_full_unstemmed Kasvisravintoloiden käyttönimistö Suomessa Kasvisravintoloiden käyttönimistö Suomessa
title_short Kasvisravintoloiden käyttönimistö Suomessa
title_sort kasvisravintoloiden käyttönimistö suomessa
title_txtP Kasvisravintoloiden käyttönimistö Suomessa
topic kaupallinen nimistö yritysnimet ravintolanimistö Suomen kieli Finnish 309 kasvisravintolat ravintolat yritykset nimistöntutkimus
topic_facet 309 Finnish Suomen kieli kasvisravintolat kaupallinen nimistö nimistöntutkimus ravintolanimistö ravintolat yritykset yritysnimet
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/69158 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202005253411
work_keys_str_mv AT saarinenveera kasvisravintoloidenkäyttönimistösuomessa