User acceptance & use of Sisu system in the University of Jyväskylä - Laukka, Michael; Huotari, Samuel (2020)
Sisu-järjestelmä korvaa vaiheittain Jyväskylän yliopistossa käytöstä väistyvän Korppi-järjestelmän. Opintotietojärjestelmä on kriittinen työskentely-ympäristö niin opiskelijoille kuin yliopiston työntekijöille, joten muutosprosessin onnistuminen on tärkeää muun muassa työskentelyn jatkuvuuden varmistamiseksi. Sisu-järjestelmä on tulossa käyttöön myös monessa muussa yliopistossa, joten Jyväskylän kokemuksia on mahdollista hyödyntää myöhemmin alkavissa käyttöönotoissa. Tässä Pro gradu -tutkimuksessa tutkittiin uuden Sisu-järjestelmän käyttöönottoa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää miten käyttäjät ovat kokeneet järjestelmän käytön ja käyttöönoton sekä missä vaiheessa järjestelmän hyväksymistä käyttäjät ovat. Lisäksi tavoitteena oli selvittää millaisia onnistumisia ja epäonnistumisia on koettu, sekä onko kahden käyttäjäryhmän välisiä eroja havaittavissa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jossa tiedonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastatteluja. Haastatteluja toteutettiin 18 joista 10 oli opiskelijoita ja 8 henkilökuntaa. Tutkimuksen teoreettisena pohjana toimii kirjallisuuskatsaus, jossa pureuduttiin aihetta käsittelevään kirjallisuuteen ja keskeisiin teorioihin. Kirjallisuuden ja empiiristen tulosten pohjalta luotiin teoreettinen viitekehys. Haastatteluiden analysoinnin jälkeen havaittiin, että käyttäjäryhmien välillä on ollut sekä eroja että yhtäläisyyksiä. Molempien käyttäjäryhmien arkkityyppi oli saavuttanut teoriaviitekehyksen vaiheen, jossa järjestelmässä hyödynnetään joitain perusominaisuuksia mutta koettu arvo käytössä ei ollut vielä realisoitunut, eikä järjestelmän käyttö ollut rutinoitunut. Tutkimuksessa havaittiin myös, että opiskelijoiden suhtautuminen uuteen järjestelmään on ollut jonkin verran neutraalimpaa kuin työntekijöiden, joiden kokemukset olivat olleet pääosin negatiivissävytteisiä. Käyttöönoton suurimmiksi ongelmiksi oli koettu järjestelmän puutteellinen laatu, sen tuoma ylimääräinen paine työntekoon sekä epäonnistunut kommunikaatio ja avoimuuden puute järjestelmän käyttäjän näkökulmasta.