Nuorten aikuisten perhekäsitykset - Linnavuori, Oona (2020)
Tämän tutkielman tehtävä on selvittää, millaisia käsityksiä nuorilla aikuisilla on perheestä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys on kriittinen perhetutkimus ja siinä hyödynnetään perhekäytäntöjen tutkimusta ja konfiguraationaalista näkökulmaa. Valitun teoreettisen lähestymistavan mukaan jokainen ihminen määrittelee perheen omalla tavallaan. Käsitykset perheestä ovat muuttuvia ja moninaisia.Tutkimukseni on kvalitatiivinentutkimus, jonka aineistona on 32 kirjoituspyynnöllä kerättyä vapaamuotoista kertomusta perhekäsityksistä. Kirjoittajat olivat iältään 20–30-vuotiaita. Aineiston analysointimenetelmänä käytän teoriaohjaavaa sisällönanalyysia.Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että kirjoittajat pohtivat omaa perhekäsitystään hyvin eri tavoin. Kirjoittajatkuvaavat perhettään, perheen merkitystä sekä perheen arkea ja yhdessä tekemistä omien kokemustensa kautta. Kertomuksissa tuodaan esille kuuluminen useampaan perheeseen samanaikaisesti. Osassa kertomuksia tuodaan esille myös se, että perhekäsitysten pohtiminen koettiin haastavana. Tulokset osoittavat, että lapsuudenperheeseen vertaaminen, oman lapsuuden pohtiminen ja tulevaisuuden perheen kuvailu, sekä perhesuhteiden merkitykset tuotiin vahvasti esille. Myös tunteiden kuvaaminen osoittautui merkitykselliseksi aineiston kertomuksissa. Kaiken kaikkiaan useimmissa kertomuksissa perhekäsitykset osoittautuvat moninaiseksi ja tärkeäksi osaksi kirjoittajien elämää.