Huumorin muodostuminen Vino Show'n Vinohuoneessa - Alatalo, Janette (2020)
Tutkimuksessani tarkastelen huumorin muodostumista Vinohuoneessa, joka on yksi TV-ohjelma Vino Show’n lavasteista. Vinohuone on 22 asteen kulmaan rakennettu vino huone, joissa toteutetuissa kohtauksissa yhdistyvät käsikirjoitus ja improvisaatio. Analysoin aineistoa keskustelunanalyysin ja huumorin teorioiden avulla. Litteroin aineiston ja jaottelin sen tarkoituksenmukaisesti 12 esimerkkiin. Tutkimuskysymykseni ovat seuraavat: 1. Mitä huumoria Vinohuoneessa syntyy? 2. Miten huumori rakentuu Vinohuoneessa käydyssä keskustelussa? 3. Miten erityisesti Vinohuone vaikuttaa huumorin syntymiseen? Analyysin perusteella ilmenee, että Vinohuone vaikuttaa paljon siihen, mitä huumoria Vinohuoneessa on ja miten huumori siellä rakentuu. Vinohuoneessa syntyy analyysin perusteella erityisesti slapstick-huumoria, mikä oli odotettavissa huoneen kallistuskulman takia. Slapstick on huumoria, joka syntyy jostain fyysisestä tapahtumasta (Berger 2017 [1933]: 51). Vinohuoneen huumori on analyysin perusteella verbaalia ja nonverbaalia, ja huumori syntyy niin tahallisesti kuin tahattomastikin. Analyysissä löytyneitä huumorin alalajeja/keinoja ovat virhe, eksentrisyys, ironia, sanaleikit ja monenlaiset sutkaukset, joiden lisäksi prosodisilla ilmiöillä on iso merkitys huumorin rakentumisessa keskustelussa. Huumorin teorioista aineistossa näkyville nousee etenkin huumorin inkongruenssiteoria.