Isoäitinä väkivallan uhrin rinnalla : isoäitien toimijuus tyttären perheen lähisuhdeväkivaltakriiseissä - Tervo, Liisa (2020)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee isoäitien toimijuutta silloin, kun heidän aikuinen tyttärensä kokee lähisuhdeväkivaltaa. Tutkimuksessa tarkastellaan sitä, miten isoäidit toimivat väkivaltakriisien yhteydessä, mitkä tekijät vaikuttavat isoäitien toimijuuteen sekä miten läheisen kokema väkivalta vaikuttaa isoäidin henkilökohtaiseen elämään. Tutkimus on teoriaohjautunut ja kiinnittyy erityisesti toimijuuden, lähisuhdeväkivallan ja sukupuolentutkimuksen teoriakenttään. Toimijuutta tarkastellaan aineistosta ihmisten välisissä suhteissa tapahtuvana toimintana. Tutkielman aineisto koostuu kuuden isoäidin kertomuksista lähisuhdeväkivaltaa kokevan aikuisen tyttären omaisena. Osa isoäideistä on haastateltu teemahaastattelussa, osa on kirjoittanut kokemuksestaan kirjoituspyynnön perusteella tekstin. Aineisto on analyysivaiheessa luokiteltu ja pelkistetty erilaisiksi teemoiksi, joita peilataan analyysissa aiempaan teoriatietoon.