Lapsiperheiden sosiaalityö sanomalehtikirjoituksissa - Mero, Maija (2020)
Tämän tutkimuksen tehtävänä oli selvittää, mitä lapsiperheiden sosiaalityöstä kirjoitetaan sanomalehtikirjoituksissa ja kuka aiheista kirjoittaa tai niitä kommentoi. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on rakenteellinen sosiaalityö. Analyysimenetelmänä on käytetty aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Empiirinen aineisto koostuu 71 lehtiartikkelista, jotka on julkaistu Helsingin Sanomissa 1.9.2019-30.11.2019. Lehtikirjoitukset ovat toimittajan kirjoittamia uutisia, artikkeleita, kolumneita sekä pääkirjoituksia, kuin myös lukijoiden mielipidekirjoituksia. Mielipidekirjoitukset sisältävät sekä palveluiden käyttäjien kuin myös alan asiantuntijoiden kannanottoja ja kommentteja. Olen jäsentänyt tutkimuksen tulokset aiheen mukaan kolmeen eri teemaan. Yksi teema kuvaa lapsiperheiden sosiaalityön asiakkuutta. Toinen teema kuvaa ajankohtaista keskustelua yhteiskunnasta ja palvelujärjestelmästä. Kolmas teema koskee lapsiperheiden sosiaalityön sisältöä ja työskentelytapoja. Aiheet olivat hyvin monipuolisia ja liittyivät lapsiperheiden sosiaalityöhön eri tasoilla ja eri näkökulmista tarkasteltuna. Tulokset osoittavat että lapsiperheiden sosiaalityöstä kirjoitetaan moniäänisesti, sillä haastatteluja ja kommentteja esittivät useat eri tahot. Myös asiakkaiden ääni kuului osassa kirjoituksia. Sosiaalityön ammattilaisten ääni pääsi kuuluville erityisesti mielipidekirjoitusten kautta.