Liikunnan- ja luokanopettajiksi opiskelevien kehonkuva, syömis- ja liikuntakäyttäytyminen sekä koetut ulkonäköpaineet - Moberg, Salla; Liutu, Christina (2020)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, eroavatko liikunnanopettajaksi ja luokanopettajaksi opiskelevat ja eri sukupuolta olevat opiskelijat toisistaan kehonkuvan, syömis- ja liikuntakäyttäytymisen sekä koettujen ulkonäköpaineiden suhteen. Selvitimme myös, millaisia ulkonäköpaineita liikunnanopettajaksi opiskelevat kokevat ja miten he kokevat paineiden muuttuneen opintojen aikana. Tutkimusaineiston keräsimme Webropolkyselylomakkeella joulukuun 2018 ja tammikuun 2019 aikana. Tutkimuksen kohteena olivat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen ja kasvatustieteellisen tiedekunnan pääaineopiskelijat (N=235), joista liikunnanopettajaksi opiskelevia oli 128 ja luokanopettajaksi opiskelevia 107. Analyysivaiheessa jätimme luokanopettajaksi opiskelevat miehet tarkastelun ulkopuolelle heidän vähäisen lukumääränsä (n=5) vuoksi. Käytimme sekä määrällistä että laadullista tutkimusotetta saadaksemme monipuolista ja selittävää tietoa aiheesta. Tarkastelimme pääaineiden ja sukupuolten välisiä eroja kielteisen kehonkuvan sekä häiriintyneen liikunta- ja syömiskäyttäytymisen ja koettujen ulkonäköpaineiden suhteen yksisuuntaisella varianssianalyysillä. Koettuja ulkonäköpaineita selvitettiin myös ristiintaulukoinnin ja khiin neliö -testin avulla ja niiden laadullisia tuloksia aineistolähtöistä sisällönanalyysiä käyttäen. Pääaineiden välisessä vertailussa liikunnanopettajaksi opiskelevilla naisilla esiintyi tilastollisesti merkitsevästi enemmän häiriintynyttä liikuntakäyttäytymistä kuin luokanopettajaksi opiskelevilla. Kehonkuvan ja syömiskäyttäytymisen suhteen pääaineiden välillä ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroja. Sukupuolten välisessä tarkastelussa miehillä oli tilastollisesti merkitsevästi vähemmän häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä ja myönteisempi kehonkuva kuin naisilla, mutta liikuntakäyttäytymisessä ei ollut eroa. Liikunnanopettajaksi opiskelevat kokivat sukupuolesta riippumatta opiskeluympäristön lisäävän ulkonäköpaineita merkitsevästi enemmän kuin luokanopettajaksi opiskelevat, jotka jätimme vähäisten vastausten vuoksi laadullisen analyysin ulkopuolelle. Liikunnanopettajaksi opiskelevien ulkonäköpaineita lisänneet tekijät jakautuivat kolmeen yläluokkaan; sosiaaliset tekijät, toimintakulttuuri sekä liikunta-alan normit. Opiskelijoiden kokemia ulkonäköpaineita lisäsivät eniten sosiaaliset tekijät kuten muihin vertaaminen ja toisten ulkonäön arvioiminen. Opiskelijat kokivat myös liikunta-alan normien, kuten vallitsevien oletuksien liikunta-alaa opiskelevien ja liikunnanopettajien ulkonäöstä, lisäävän ulkonäköpaineita. Aikaisempi tutkimustieto tukee havaintojamme liikunnanopettajaksi opiskelevien kokemista korkeista ulkonäköpaineista ja luokanopettajaksi opiskelevia ongelmallisemmasta liikuntakäyttäytymisestä. Liikunnanopettajaksi opiskelevien ulkonäköpaineita, niiden syitä ja mahdollisia seurauksia on syytä tutkia lisää, etenkin kun otetaan huomioon opettajan omien arvojen ja asenteiden mahdollinen vaikutus oppilaisiin ja opetustilanteisiin.