Les changements de l'enseignement de la grammaire français en Finlande à travers l'étude de deux manuels publiés en 1910 et en 2018 - Kangas, Sanni (2020)
Tämän kyseisen tutkimuksen aiheena on ranskan kielen opetuksen muutokset kieliopin opetuksessa Suomessa vuosien 1910–2018 välisenä aikana kahden oppikirjan välillä. Aineistona käytän kahta ranskan kielen oppikirjaa, jotka on suunnattu aloittelijoille. Vanhempi kirja, jota tutkimuksessa käytetään, on Axel Rosendahlin julkaisema kirja ”Ranskan kielen oppikirja aloitteleville”. Tämä teos on ensimmäisen kerran julkaistu vuonna 1905. Tässä tutkimuksessa käytämme vuonna 1910 Porvoossa julkaistua toista painosta. Ensimmäisen ja toisen oppikirjan välillä ei juurikaan ole muutoksia, muuten kuin kielen hienosäädöllä ja kuvien lisäyksellä. Nämä toisen painoksen lisäykset ovat Rosendahlin mielestä parannuksia, eivätkä ole vaikuttaneet suuresti sisällön rakenteeseen. Toisena kirjana käytämme mahdollisesti monelle 2000-luvun ranskan kielen opiskelijalle tuttua oppikirjaa nimeltään ”Escalier 1”, joka sisältää kurssit 1 ja 2. Tässä tutkimuksessa käytämme lähteenä vain kurssia 1. Kirjasta on julkaistu yhteensä 7. painosta, joista käytämme 2018 julkaistua digikirjaa.