Venäjän lähialueillaan toteuttamien kyberoperaatioiden analysointi - Vatanen, Ville (2020)
Vuonna 2007 Venäjä toteutti Viron valtiota vastaan useita viikkoja kestäneen kyberoperaation. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun valtio toteutti järjestelmällisen, hyökkäyksellisen operaation tietoverkkojen kautta toista valtiota vastaan. Vaikka vahingot jäivät lopulta vähäisiksi, herätti se huomiota erityisesti länsimaissa. Viron jälkeen Venäjän kyberoperaatioiden kohteina ovat olleet erityisesti sen naapurimaat. Nämä valtiot ovat tyypillisesti olleet vanhoja neuvostotasavaltoja, jotka ovat pyrkineet irtautumaan Venäjän valtapiiristä ja lähentymään länsimaiden kanssa tai asettuneet vastustamaan Venäjän geopoliittisia tavoitteita. Tämä pro gradu -tutkielma tutki Venäjän lähialueillaan toteuttamia kyberoperaatioita, jotka toteutettiin vuosien 2007 ja 2017 välisenä aikana. Tutkimuksen tutkimusstrategiana käytettiin monitapaustutkimusta, joka soveltuu hyvin tutkimuksiin, joissa kiinnostuksen kohteena on useampi kuin yksi tapaus. Tutkimus on saanut vaikutteita postpositivistisen tieteenfilosofian suuntauksesta. Tutkimuksen kirjallisuuskatsauksessa määriteltiin attribuution ja kyberoperaation käsitteet, selvitettiin, mitä kyberoperaatioita Venäjä on toteuttanut lähialueillaan sekä millaisia kyberhyökkäyksen mallintamisen menetelmiä on kehitetty. Katsauksen perusteella tutkimukseen valikoitui yhteensä kuusi operaatiota, jotka on toteutettu Viroa, Liettuaa, Georgiaa ja Ukrainaa vastaan. Ukrainaa kohtaan toteutettiin kolme erillistä kyberoperaatiota. Lisäksi operaatioiden analysointiin valittiin sovellettu yhdistetty tappoketju, joka on muokattu yhdistetyn tappoketjun pohjalta. Tappoketjun analysoinnin pohjalta saadut tulokset tulkittiin strategisen kulttuurin teorian avulla. Tutkimustuloksista käy ilmi, että Venäjän kyberoperaatiot ovat muuttuneet sekä tavoitteiltaan että rakenteeltaan kymmenen vuoden aikana. Ensimmäiset kyberoperaatiot toteutettiin ideologisista syistä, eikä niillä saavutettu juuri lyhytaikaisia vaikutuksia suurempaa lopputulosta. Liettuaa vastaan suoritetun operaation jälkeen operaatiot ovat olleet monimutkaisempia, paremmin suunniteltuja, ne on toteutettu geopoliittisista syistä ja niillä on tavoiteltu pitempiaikaista hyötyä. Kirjallisuuskatsauksen perusteella löydetyt mallintamisen menetelmät eivät myöskään sovellu täysin kyberoperaatioiden analysointia varten, sillä nämä ovat suunniteltu kyberhyökkäyksien analysointia varten. Mallille, joka on kehitetty kyberoperaatioiden analysointia varten, on siis tarvetta.