Kameleonttimaisuutta ja vapauden illuusiota : ammatillinen identiteetti ja toimijuus monimuotoisessa työssä - Repo, Iina (2020)
Vaikka epätyypillisiä työn tekemisen tapoja on viime vuosina tutkittu paljon, vähemmälle huomiolle on jäänyt useampien työmuotojen yhdistäminen. Monimuotoisessa ansiotyössä yhdistetään useampaa ansainnantapaa kuten palkkatyötä tai yrittäjyyttä. Ammatillisen toimijuuden käsite on noussut suosituksi näkökulmaksi työn ja urapolkujen jäsentämisessä, ja sitä on sovellettu myös epävarmoihin työtilanteisiin. Sosiokulttuurisessa ympäristössä muodostuva ammatillinen identiteetti antaa mielenkiintoisen näkökulman monimuotoiseen työhön, jossa työntekijä ei välttämättä kuulu kiinteästi yhteenkään työyhteisöön.