Lastensuojelun systeeminen toimintamalli : osallisuuden kokemus asiakkaan näkökulmasta - Järvi, Laura (2020)
Kandidaatin tutkielmassani selvitän asiakkaan kokemusta lastensuojelun systeemisestä toimintamallista. Tutkimuskysymykseni on, toteutuuko asiakkaan osallisuus Suomen systeemisessä toimintamallissa. Systeeminen toimintamalli on ajankohtainen aihe lastensuojelussa, ja asiakkaan osallisuus on niin lastensuojelun kuin systeemisen toimintamallin yksi tärkeimmistä lähtökohdista. Systeeminen toimintamalli on kehitelty Englannissa ja vertailen tutkielmassani asiakaskokemuksesta saatuja tuloksia Englannin ja Suomen välillä. Tutkielmallani haluan tuoda erityisesti asiakkaan näkökulmaa kuuluviin. Tutkielmani teoreettinen viitekehys muodostuu Harry Shierin osallisuuden tasoista, joiden kautta tarkastelen osallisuuden kokemusta. Tuloksista käy ilmi, että niin Suomessa, kuin Englannissa asiakasnäkökulmaa on tutkittu melko suppeasti. Tähän on vaikuttanut muun muassa asiakkaiden vähäinen osallistuminen tutkimuksiin. Johtopäätökseni on, että systeemisestä toimintamallista nousseista positiivisista tutkimustuloksista huolimatta ei tutkielmassani käyttämien tutkimusten perusteella voida suoraan päätellä toteutuuko osallisuus systeemisessä toimintamallissa. Asiakkaan kokemusta systeemisestä toimintamallissa tulisi ehdottomasti tutkia lisää, ja pohtia lisäksi keinoja, joilla asiakkaat motivoituisivat paremmin lähtemään mukaan tutkimukseen.