Kyberpuolustus ranskalaisittain - Hakala, Janne (2020)
Tutkimus käsittelee ranskalaisviranomaisten laatimiin dokumentteihin perustuen ja temaattista analyysiä hyödyntäen Ranskan kyberpuolustuksen järjestelyjä. Ensiksi teksti tarkastelee Ranskan käsitystä vallitsevasta kyberuhkaympäristöstä, jonka keskeisimpinä toimijoina Ranska pitää valtioita, suuryrityksiä ja jihadisteja. Eri toimijoiden hyökkäysten tavoitteina Ranska näkee vakoilun, rikollisuuden, epävakauttamisen ja sabotaasin. Seuraavaksi tutkimus kartoittaa Ranskan toimenpiteitä kyberuhkaympäristön vaatimuksiin vastaamiseksi. Nämä voidaan jakaa kolmeen eri pääosaan, jotka ovat digitaalinen strateginen autonomia, hyökkäyksellisen ja puolustuksellisen kybertaistelun organisointi ja sen operaatiot, sekä kansainvälisen poliittisen tason toimet, joista keskeisin on globaalin Internetin hallinnan kehittäminen.