Kohti liikunnallisempaa elämäntapaa : Polar -sykemittarin hyödynnettävyys ammattiopisto-opiskelijoiden liikuntamotivaation lisäämisessä - Meklin, Elina (2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin sykemittarin hyödynnettävyyttä ammattiopisto opiskelijoiden liikuntamotivaation lisäämisessä. Lisäksi saatiin tietoa sykemittarin käyttökokemuksista. Liikunnan määrän vähentyessä yleisesti on syytä keksiä lisää keinoja liikkumiseen motivoimiseksi ja tutkielma selvitti, millaisia mahdollisuuksia sykemittari antavat tähän tehtävään. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Polar Electro Oy:n ja Ammattiopisto Lappian kanssa. Tutkimus oli myös osa Liikkuva Lappia -hanketta, jonka tarkoituksena on parantaa opiskelijoiden kokonaisvaltaista työkykyä ja -hyvinvointia. Tutkielmaan rekrytoitiin yhteensä 40 opiskelijaa. Tutkielma oli luonteeltaan kokeellinen tapaus-verrokkitutkimus, jossa tutkittavat arvottiin koe- sekä kontrolliryhmiin ja aineistonhankinta menetelminä käytettiin kyselylomaketta ja haastatteluja. Tutkimus rakentui lähtötilanneselvityksestä sekä kahdesta tutkimusjaksosta, jossa ensimmäisessä informanttiryhmä piti sykemittareita ja toisessa ei. Jaksojen jälkeen suoritettiin mittaukset. Tulokset osoittivat, että sykemittarit voivat olla hyödynnettävissä liikuntamotivaation lisäämisessä, kunhan ne huomioivat opiskelijat yksilöllisesti. Tutkimusryhmien ja -kertojen välisissä vertailuissa liikkumisen ja liikunnan määrän muutoksissa ei voitu todeta tilastollisesti merkitseviä eroja tutkimusotoksen ollessa vertailuvaiheessa pieni (n=7). Haastatelluista sykemittaria käyttäneistä opiskelijoista suurin osa koki, että sykemittari toimii motivoivana tekijänä liikkumiselle ja on apuna oman terveyden seuraamisessa. Tärkeimmät ominaisuudet liikkumiseen motivoimisessa olivat aktiivisuudesta muistuttaminen, matkan näkyminen ja askelmäärät sekä sykkeen ja kaloreiden kulutuksen näyttäminen. Laajemman kuvan saamiseksi myös opiskelijoiden liikuntasuhteita selvitettiin. Opiskelijoiden liikuntasuhde oli pääosin hyvin myönteinen ja opiskelijoista kaikki ilmoittivat harrastaneensa joskus liikuntaa, vaikka osalla olikin liikunnassa pieni tauko mittaushetkellä. Erityisesti sportisoinnin osa-alue korostui opiskelijoiden liikuntasuhteessa, koska suurin osa opiskelijoista käytti liikuntaan rahaa ja puolet opiskelijoista piti liikunnallisesta pukeutumisesta. Tällä selvitystyöllä pystyttiin selventämään sykemittarin yhteyttä opiskelijan liikuntamotivaatioon.