Matalan kynnyksen luontoliikunta : yläkouluikäiset luontoliikunnan kehittäjinä - Räihä, Aappo; Puranen, Annika (2020)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaista luontoliikuntaa yläkouluikäiset haluavat kouluun ja millaisissa ympäristöissä he haluavat harrastaa luontoliikuntaa sekä millä tavoin oppilaiden luontoliikuntaideat ovat toteutettavissa matalan kynnyksen liikunnan näkökulmasta. Tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä näkemyksiä oppilailta ja nostaa heidän äänensä kuuluville. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja siinä käytettiin fenomenologis-hermeneuttista lähestymistapaa. Tutkimusaineistona käytettiin eläytymismenetelmän keinoin kerättyjä tarinoita kahdella hieman erilaisella kehyskertomuksella. Analysointi toteutettiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 7.–9. luokkalaiset yläkoululaiset Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueelta. Tutkimukseen osallistui yhteensä 41 oppilasta. Aineisto kerättiin kolmelta eri koululta loppuvuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 aikana.