Sosiaalityön organisaatiokulttuuri osana asiakasväkivallan sivuuttamisen ja aliraportoimisen ongelmaa - Vainikainen, Roosa (2019)
Kandidaatintutkielmassani selvitän sitä, miksi asiakasväkivaltaa sivuutetaan ja aliraportoidaan sosiaalityössä. Tutkin aihetta sosiaalityön organisaatiokulttuurin näkökulmasta ja selvitän, miten sosiaalityön organisaatiokulttuuri vaikuttaa asiakasväkivallan sivuuttamiseen ja aliraportoimiseen. Selvitän tutkielmassani lisäksi sitä, millaisilla keinoilla sosiaalityön organisaatioissa voitaisiin vähentää asiakasväkivallan sivuuttamista ja lisätä siitä raportointia. Aihe on tärkeä, koska asiakasväkivallalla on vakavia ja monimuotoisia seurauksia, jotka myös vaikuttavat monella eri tasolla. Organisaatiokulttuurin merkitystä on tärkeä tutkia, koska organisaatiokulttuuri selittää keskeisesti sitä, miksi tiettyjä ilmiöitä ja asioita voi esiintyä organisaatioissa. Sivuuttamiseen ja aliraportoimiseen on puututtava, jotta asiakasväkivalta voidaan käsittää ongelmaksi ja saada siitä lisää ymmärrystä. Asiakasväkivaltaa ei tulisi hyväksyä osaksi sosiaalityöntekijän työtä. Sosiaalityön organisaatiokulttuuri vaikuttaa asiakasväkivallan sivuuttamiseen ja aliraportoimiseen monella tapaa. Organisaatiokulttuurin toisen tason arvot ja kolmannen tason perusolettamukset ohjaavat ja määrittävät organisaation jäsenten käyttäytymistä. Sosiaalityön keskeiset periaatteet ja arvot, kuten asiakaslähtöisyys ja luottamus saavat työntekijät laittamaan asiakkaan hyvinvoinnin oman hyvinvointinsa edelle ja sivuuttamaan asiakasväkivaltaa sen takia, että luottamukseen perustuvaa asiakassuhdetta halutaan ylläpitää. Sosiaalityöntekijöiden selviytymiseen asiakasväkivallan suhteen liitetään myös tietynlaisia olettamuksia, jotka ohjaavat sosiaalityöntekijöiden käsityksiä itsestään ammatillisina toimijoina ja siten vaikuttavat heidän suhtautumiseensa asiakasväkivaltaa kohtaan. Sosialisaatio on prosessi, joka opettaa kulttuurin sen uusille jäsenille. Asiakasväkivallan sivuuttaminen on siten myös tämän oppimisprosessin seuraus. Organisaatiokulttuuri määrittelee myös johtajuutta ja johtajat puolestaan vaikuttavat keskeisesti työntekijöiden suhtautumiseen ja toimintaan asiakasväkivallan suhteen. Keinoja asiakasväkivallan sivuuttamisen vähentämiseen ja raportoinnin lisäämiseen on monia. Asiakasväkivaltaan liittyvä koulutus jo heti sosiaalityön opinnoista lähtien on tärkeää, jotta voidaan puuttua ajoissa tiettyjen ajattelumallien muodostumiseen. Koulutuksen tulisi olla jatkuvaa myös työpaikoilla ja johtajiakin tulisi kouluttaa, jotta heillä olisi keinoja työntekijöidensä tukemiseksi. Johtajien olisi tärkeää luoda raportoimista tukeva työkulttuuri, joka tiedostaa asiakasväkivallan ongelman ja tukee väkivallan uhreja. Keskeistä on myös ymmärtää asiakasväkivalta ja sen sivuuttaminen monimuotoiseksi ilmiöksi, jota kaikki organisaation osapuolet toiminnallaan edesauttavat. Lisäksi yhteiskunnallisen kontekstin merkitys on huomioitava.