"Ensin se oli hiuksista repimistä" : suomalaisten julkisilla keskustelupalstoilla esiintuomia kuritusväkivallan kokemuksia ja siihen liittyviä asenteita - Tammikari, Pinja (2020)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kuritusväkivaltaa. Tutkimuksen tarkoituksena oli tuottaa tietoa suomalaisten julkisilla keskustelupalstoilla esiintuomista kuritusväkivallan kokemuksista ja siihen liittyvistä asenteista. Kuritusväkivallan kokemuksia tarkasteltiin lapsuudessa koettujen kuritusväkivallan muotojen sekä seurausten kautta. Tutkimus toteutettiin laadullisella tutkimusotteella hyödyntäen fenomenologista lähestymistapaa. Tutkimusaineisto koostui 51:stä kommentista, jotka kerättiin julkisilta keskustelupalstoilta kuritusväkivaltaa käsittelevistä keskusteluista. Analyysimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tukistaminen ja piiskaaminen nousivat yleisimmiksi kommenteissa esiintuoduiksi kuritusväkivallan muodoiksi. Lapsuuden kuritusväkivallan seurauksina kommenteissa nostettiin esille monia negatiivisia asioita kuten fyysisiä ja mielenterveydellisiä seurauksia sekä huonoja välejä vanhempiin. Joissain kommenteissa tuotiin esille myös lapsuuden kuritusväkivallan positiivisia seurauksia. Kuritusväkivaltaan liittyvä asenne tuotiin esille vain noin 20 prosentissa kommentteja. Näistä kommentoijista suurin osa ei hyväksynyt kuritusväkivaltaa. Tutkimuksen tulokset ovat suurimmilta osin johdonmukaisia aiempien tutkimusten tulosten kanssa. Tieto koetuista kuritusväkivallan muodoista sijoittuu kuitenkin menneisyyteen ja tieto seurauksista ja asenteista puolestaan nykypäivään. Varsinkin tieto kuritusväkivallan seurauksista on erityisen tärkeää piirtäessämme kuvaa kuritusväkivallan todellisesta luonteesta.