The speed of environmental change affects the likelihood of evolutionary rescue in Serratia marcescens - Liukkonen, Martta (2020)
Ilmastonmuutoksen kiihtyessä ja ihmisen aiheuttamien ympäristövaikutusten laajentuessa lajien on sopeuduttava yhä nopeammin. Jos populaatiolla ei ole fenotyyppistä plastisuutta tai mahdollisuutta siirtyä uudelle alueelle, sen on kyettävä hyödyntämään jo olemassa olevaa geneettistä materiaalia tai tuotettava uusia kelpoisuutta lisääviä mutaatioita. Tässä tutkimuksessa tarkoitukseni oli testata, miten populaation evolutiivinen tausta ja ympäristönmuutoksen nopeus vaikuttavat populaation kykyyn selviytyä muuttuvissa ympäristöolosuhteissa. Altistin tasaisessa ja vaihtelevassa lämpötilassa kasvatettuja Serratia marcescens spp. DB11 –klooneja kahdelle eri lämpökäsittelylle (hidas ja nopea) tarkastellakseni vaikuttiko aiempi lämpökäsittely populaatioiden kykyyn selviytyä äärilämpötilassa. Kumpikin lämpökäsittely päättyi ennalta määriteltyihin maksimilämpötiloihin (39,5 ja 40,0 °C). Kokeen tulokset osoittavat, että lämpötilan hidas muutos mahdollistaa populaation paremman kasvun äärilämpötilassa ja lisää selviytymisen mahdollisuutta. Evolutiivisella taustalla ei ole merkittävää vaikutusta populaatiokokoon eikä selviytymiseen. Tulosteni perusteella nopeat muutokset ympäristöolosuhteissa rajoittavat lajien kykyä sopeutua, ja tämän takia ilmastonmuutoksen aiheuttamilla sään ääri-ilmiöillä ja habitaattien katoamisella on huomattavia vaikutuksia populaatioiden geneettiseen sopeutumiskykyyn, ellei ilmastonmuutosta pystytä hidastamaan.