Älykodin IoT-laitteiden kyberturvallisuus - Luukkonen, Joonas (2020)
Erilaisten laitteiden määrä internetissä on jatkuvassa nousussa. Näille laitteille on suurta kysyntää, ja niiden hyödyt ovat selkeitä tietyille käyttäjäryhmille. Osa näistä laitteista on osana älykotia, tehden asukkaiden arjesta helpompaa sekä turvallisempaa. Näihin laitteisiin liittyy kuitenkin erilaisia kyberturvauhkia, ja tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitkä ovat merkittävimmät uhkat älykodin esineiden internetille, sekä mahdolliset ratkaisut. Tutkielmassa haettiin vastausta kahteen tutkimuskysymyksiin, jotka ovat seuraavat: Mitkä ovat suurimmat haasteet älykodin kyberturvallisuudelle? Sekä millä keinoin älykodin kyberturvallisuutta voidaan parantaa? Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja lähteinä on pääsääntöisesti käytetty akateemisia julkaisuja. Tutkielman tuloksena voitiin tunnistaa tärkeimmät uhkat, sekä esittää niille mahdollisia ratkaisuja. Suurimmiksi uhkiksi nousi palvelunestohyökkäykset, heterogeenisyys sekä datan hallinta. Näitä haasteita voidaan parantaa erilaisilla suojausohjelmilla, laitteiden kehittämisellä sekä tehokkaammalla datan suojauksella.