Managing organizational environmental change : constructing an action plan for successful implementation of ISO 14001 EMS in YIT infrastructure projects - Makkonen, Marikki (2020)
Kestävän kehityksen ympäristöulottuvuuteen liittyvien haasteiden hallintaan on kehitelty erilaisia teorioita, malleja ja järjestelmiä. Yritysmaailman kontekstissa esimerkkejä tällaisista edustavat esimerkiksi ympäristöjohtamisjärjestelmät. Näiden järjestelmien hyödyt toteutuvat kuitenkin vasta niiden jalkauduttua käytäntöön. Viime aikoina yritysvastuullisuutta käsittelevä tutkimus on kestävään kehitykseen liittyvien käsitteiden, mallien sekä järjestelmien tutkimisen ja määrittelyn sijaan keskittynyt entistä enemmän niiden käytännön soveltamiseen organisaatioissa. Yritysten yhteiskunta- ja ympäristövastuiden jalkautus ja soveltaminen organisaatioissa voidaan ymmärtää muutosprosesseina. Tässä tutkimuksessa ympäristövastuun, tarkemmin sanottuna ISO 14001-ympäristöjohtamisjärjestelmän soveltamista organisaatiossa kutsutaan näin ollen organisaation ympäristömyönteiseksi muutokseksi ja sitä tarkastellaan muutosjohtamisen kautta. Työ on suoritettu laadullisena, intensiivisenä tapaustutkimuksena. Aineisto siihen on kerätty haastatteluin, havainnoinnin kautta sekä haastattelun kaltaisissa tapaamisissa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää pääasialliset vahvuudet ja haasteet liittyen ISO 14001-ympäristöjohtamisjärjestelmän soveltamiseen YIT Infraprojektit-organisaatiossa. Näiden tulosten avulla on koottu toimintasuunnitelma, jonka tarkoituksena on tukea ympäristöjohtamisjärjestelmän soveltamista organisaatiossa. Kaiken kaikkiaan tutkimuksen tulokset vaikuttavat olevan saman suuntaisia kuin aiempien, ISO-standardien, ympäristöjohtamisjärjestelmien ja yritysten ympäristövastuun soveltamista tutkivien, rakentamisalaan sijoittuvien tutkimusten tulokset. Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat erityisesti ympäristötietoisuuden puutteeseen, ympäristövastuuta tukevan johtajuuden tärkeyteen ja puutteisiin sekä haasteisiin tasapainottaa kestävän kehityksen eri ulottuvuuksia ja sidosryhmien intressejä. Ympäristövastuun sekä ympäristöjohtamisjärjestelmän soveltamisessa YIT Infraprojekteissa erityisiksi vahvuuksiksi osoittautuivat ympäristövastuun sisältyminen strategiaan, vahva järjestelmäkehitys sekä organisaatiossa vallitseva käsitys muutoksen tarpeellisuudesta.