Joukkuevoimistelun eriytyminen suomalaisesta naisvoimistelusta kansainväliseksi kilpaurheiluksi - Launonen, Ella (2020)
Joukkuevoimistelu on vähäisestä julkisesta näkyvyydestään huolimatta harrastajamäärältään yksi Suomen suosituimmista tyttöjen ja naisten urheilulajeista. Se on Suomen voimisteluliiton suurin laji. Joukkuevoimistelu on ainutlaatuinen ilmiö, sillä se on Suomessa syntynyt, kokonaan naisten organisoima urheilulaji, joka on levinnyt kansainvälisesti. Lajia on sen suosiosta riippumatta tutkittu todella vähän ja varsinkin yhteiskuntatieteellinen tutkimus loistaa poissaolollaan. Ilmiön ainutlaatuisuus tekee siitä kuitenkin mielenkiintoisen tutkimuskohteen. Joukkuevoimistelun tutkimus tarjoaa uutta arvokasta tietoa paitsi lajista itsestään, myös suomalaisesta liikuntakulttuurista ja naisten yhteiskunnallisesta asemasta.