Älykkäiden agenttiarkkitehtuurien soveltaminen vaativammissa tehtävissä - Tikkanen, Joose (2020)
Tutkielmassa perehdytään ohjelmistoagentin määritelmään, toimintaperiaatteeseen ja rationaalisuuteen ja erilaisiin agenttiarkkitehtuureihin, joita on kehitetty. Näiden valossa myös pohditaan tekoälyn kykyjä vaativammissa tehtävissä, ja mitä eettisiä ongelmia ja riskejä sen kehitykseen liittyy. Tutkielman aiheisiin perehdytään kattavan kirjallisuuskatsauksen avulla tutkimalla useita aihetta käsitteleviä vertaisarvioituja artikkeleja. Eri lähteiden ja niihin pohjautuvien päätelmien valossa tekoälyä ei tulisi valjastaa vaativampiin tehtäviin, joissa sen tulisi muun muassa pohtia eettisiä valintoja.