Lääkeainekuormituksen vähentäminen ympäristöön erottelevien kuivakäymälöiden avulla - Siitonen, Stella (2020)
Typen ja fosforin kierrot ovat keskeisiä maapalloa kuormittavia ravinnekiertoja. Elimistöstä kulkeutuu virtsan mukana ravinteiden lisäksi lääkeaineita jäteveteen, josta lääkeaineen poistaminen on haastavaa. Virtsan lannoitekäyttöä ei ole hyväksytty lannoitevalmistelaissa, mutta virtsaa voi käyttää lannoitteena omaan tarkoitukseen. Tässä työssä selvitettiin ympäristön lääkeainekuormituksen vähentämismahdollisuuksia ja erotteleviin kuivakäymälöihin kohdistuvia asenteita kyselyiden, erottelevien kuivakäymälöiden kartoituksen ja lääkeaineanalyysin avulla. Kyselyt toteutettiin Hiedanrannan puutarhajuhlat -tapahtumassa ja Jyväskylän yliopiston kesäkoulun Towards Sustainable Development Goals: the Nexus of Water, Food and Energy -kurssilla. Kyselyissä suhtauduttiin positiivisesti erilliskerääviin kuivakäymälöihin ja virtsan lannoitekäyttöön. Kuivakäymälöitä suosittiin enemmän mökeillä kuin kaupungeissa. Kyselyiden mukaan hyväksyttävyyden lisäämiseksi tarvittiin hyväksyntä laissa ja lisää tietoa lääkeainejäämien ympäristövaikutuksista. Jyväskylän yliopiston tutkimusryhmä mittasi lääkeainekonsentraatiot Hiedanrannan erottelevien kuivakäymälöiden laitteistosta kerätyistä näytteistä lääkeaineanalyysillä (SPE–LC–ESI–MS/MS). Tutkitut pitoisuudet olivat matalampia verrattuna kehitysmaiden pitoisuuksiin. Erottelevat kuivakäymälät tarjoavat mahdollisuuden vähentää lääkeaineiden pitoisuuksia ja niiden päätymistä ympäristöön erityisesti alueilla, jossa ei ole jätevesien käsittelyä ja säännöllistä infrastruktuuria.