Yksilökohtaista työtä järjestelmän rajoissa : julkinen sosiaalityö paperittomien parissa - Toroi, Maiju (2020)
Tämän maisterintutkielman tehtävänä on selvittää, kuinka sosiaalityöntekijät pystyvät auttamaan ja tukemaan paperittomia palvelujärjestelmästä käsin, mitä rajoja palvelujärjestelmä asettaa sosiaalityölle ja mitä paperittomien aseman parantamiseksi tulisi sosiaalityöntekijöiden näkemyksen mukaan tehdä. Tutkielman näkökulma rajautuu vuoden 2015 pakolaiskriisinä tunnetun ajanjakson jälkeiseen aikaan, paperittomuuden poliittiseen luonteeseen ja palvelujärjestelmän toimintaan. Tutkielma on toteutettu laadullisin tutkimusmenetelmin, ja tutkielman aineiston muodostaa paperittomien parissa, maahanmuuttajien sosiaalipalveluissa ja lastensuojelussa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden haastattelut. Haastatteluja toteutettiin yhteensä kuusi neljässä eri Suomen kunnassa. Analyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysia.