Itsenäiset älykkäät agentit - Lappalainen, Pyry (2020)
Itsenäiset älykkäät agentit ovat fyysisiä tai virtuaalisia toimijoita, joita ohjaa tietokoneohjelma. Ne reagoivat ympäristön muutoksiin ja voivat itse vaikuttaa ympäristön tilaan. Kompleksiset agenttimallit ovat joustavampia, luotettavampia sekä monikäyttöisempiä, mutta samalla vaikeampia toteuttaa sekä vaativampia laskentatehon sekä muistinkäytön kannalta. Moniagenttijärjestelmillä voi hajauttaa monimutkaisen tehtävän pieniin osiin, joista huolehtivat itsessään yksinkertaisemmat agentit. Agentit ja agenttijärjestelmät ovat hyödyllisiä pitkäkestoisiin ja samanlaisina toistuviin tehtäviin. Hyvin yksinkertaiset tai lyhytkestoiset tehtävät saattavat olla helpompia tai halvempia toteuttaa vaihtoehtoisilla metodeilla.