Suomen evankelis-luterilaisen kirkon representaatiot ja diskurssit sanomalehtien pääkirjoituksissa - Järvenpää, Taina (2020)
Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului 1980-luvulla vielä yli 90 prosenttia suomalaisista. Vuoden 2020 alussa suomalaisista noin 68 prosenttia lukeutui kirkon jäseniksi. Institutionaalisen uskonnon asema horjuu länsimaissa sekularisaation myötä, ja jäsenmäärän väheneminen on vain yksi kehityksen ulottuvuuksista. Kirkko vaikuttaa suomalaisessa yhteiskunnassa edelleen kansankirkkona, ja hoitaa laillisen erityisasemansa velvoittavia tehtäviä. Yhtäältä luterilainen kirkko näyttäytyy auttajana kriisitilanteissa, toisaalta se saa moitteita vihkiessään vain eri suku- puolta olevia pareja.