Tekoälysovellukset mielenterveyden hoidon tukena - Ritokallio, Rebekka (2020)
Mielenterveyden häiriöt ovat vakava ongelma sekä Suomessa että muualla Euroopassa, ja ne vaikuttavat ihmisten hyvinvoinnin lisäksi myös yhteiskunnan talouteen. Tässä kirjallisuuskatsauksessa kuvaillaan tekoälysovellusten potentiaalia mielenterveyden hoidon eri osa-alueilla ja esitellään potentiaalisten ratkaisujen taustalla olevia teknologioita. Tekoälyllä on paljon mahdollisuuksia mielenterveyden hoidon tukemisessa, mutta teknologioiden kehittämisessä on huomioitava useita rajoittavia tekijöitä. Tässä tutkielmassa kuvailtuja tekoälysovelluksia voidaan hyödyntää esimerkiksi mielenterveyden häiriöiden tunnistamiseen, vaihtoehtoisten hoitomahdollisuuksien tarjoamiseen ja potilaan itsenäisen elämän tukemiseen. Lisäksi tarkastellaan tekoälyn soveltamiseen liittyviä rajoitteita, jotka liittyvät muun muassa teknisiin ominaisuuksiin, eettisyyteen ja kliiniseen pätevyyteen.