Biochemical profiling of temperate zone freshwater green microalgae grown in filtered and unfiltered recirculating aquaculture systems effluent and microalgae medium - Calderini, Marco (2020)
Viljelemällä mikroleviä kalojen kiertovesiviljelyn jätevedessä siitä voidaan poistaa ravinteita ja tuottaa niistä biomassaa. Menetelmää voidaan käyttää korvaamaan perinteistä jäteveden käsittelyä ja kehittämään vesiviljelyn kannattavuutta. Tässä työssä verrattiin kolmen eri viherlevälajin (Haematococcus pluvialis, Monoraphidium griffithii and Selenastrum sp.) kasvua, ravinteiden poistoa, sekä rasvahappo- ja aminohappoprofiileja, kun leviä kasvatettiin suodatetussa tai suodattamattomassa kiertovedessä tai levien elatusaineessa. Monoraphidium ja Selenastrum -lajien kasvunopeudet olivat pienemmät kiertovedessä (0.64 vrk-1 ja 0.50 vrk-1) kuin levien elatusaineessa (0.72 ja 0.59 vrk-1), mutta Haematococcus-levän kasvunopeudessa ei ollut eroa kasvuliuosten välillä (0.47 ja 0.51 vrk-1). Levien rasvahappokoostumukset erosivat lähinnä oleeinihapon (18:1n-9) osuuksien suhteen, jotka olivat alemmat kiertovedessä kaikilla levälajeilla. Aminohappoprofiileissa ei ollut suuria eroja kasvuliuosten välillä. Kiertoveden sisältämien pieneliöiden vaikutusta leviin testattiin vertaamalla suodatettua ja suodattamatonta kiertovettä. Levien kasvunopeudet ja typen- ja fosforinpoisto eivät eronneet suodatetun ja suodattamattoman kiertoveden välillä, mutta rasvahappo- ja aminohappoprofiileissa oli jonkin verran eroja. Tuloksien perusteella levien kasvatusta kiertovedessä voidaan suositella kiertoveden puhdistusmenetelmäksi, jonka avulla voidaan samalla tuottaa arvokasta biomassaa.