Miten tietoisuus älylaitteiden tietoturvauhkista vaikuttaa älylaitteiden käyttöön - Koskinen, Ida (2020)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli tutkia sitä, miten tietoisuus älylaitteiden tietoturvauhkista vaikuttaa älylaitteiden käyttöön ja tietoturvauhkilta suojautumiseen. Älylaitteet lisääntyvät jatkuvasti esineiden internetin myötä ja nykyään jopa kodinkoneet ovat yhdistettyinä internetiin. Tämän myötä myös tietoturvauhkat voivat kohdistua perinteisten tietokoneiden, älypuhelimien ja tablettien lisäksi myös kodinkoneisiin. Tutkimuksen aluksi toteutettiin kirjallisuuskatsaus siitä, millaisia tietoturvauhkia älylaitteisiin kohdistuu. Tämän pohjalta pystyttiin suunnittelemaan tutkimuksen empiirisen osuuden haastattelu, ja haastatteluun valittiin kirjallisuuden mukaan yleisimmät älylaitteiden tietoturvauhkat. Empiirisen osuuden tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja haastattelu puolistrukturoituna haastatteluna. Haastattelussa pyrittiin kartoittamaan haastateltavien tietämystä älylaitteisiin kohdistuvista tietoturvauhkista ja heidän kokemustansa omasta tietoturvastaan. Lisäksi haastattelussa esiteltiin muutama yleisin älylaitteisiin kohdistuva tietoturvauhka ja tarkisteltiin, miten esitellyt uhkat vaikuttivat haastateltavien vastauksiin. Haastateltaviksi valittiin tavallisia älylaitteiden käyttäjiä sekä pari IT-alalla työskentelevää, jotta pystytään vertailemaan vastauksia keskenään. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että mitä enemmän käyttäjällä on osaamista ja tietoa uhkista, sitä motivoituneempi hän on suojautumaan erilaisilta uhkilta ja käyttää älylaitteita huolellisemmin. Lisäksi tutkimuksen tuloksista huomattiin se, että mitä enemmän käyttäjällä on tietoa uhkista ja mitä enemmän hän on tehnyt tietoturvaa parantavia toimia, sitä huolestuneempi hän on omasta tietoturvastaan. Sen sijaan käyttäjät, jotka eivät olleet tehneet minkäänlaisia tietoturvaa parantavia toimia, kokivat omat tietonsa parhaiten turvatuiksi, eivätkä näin ollen kokeneet tietoturvaratkaisuita tarpeellisiksi.