Investointilaskelmien ja aineettomien tekijöiden vaikutus strategiseen investointipäätökseen - Säteri, Roope (2020)
Tässä työssä tutkitaan suomalaisien suurien sahateollisuusyritysten investointiprosesseihin vaikuttavia aineettomia tekijöitä sekä investointilaskelmien vaikutusta varsinaiseen investointipäätökseen. Tutkielman tarkoituksena on selvittää investointilaskelmien vaikutusta strategiseen päätöksentekoon. Lisäksi tarkastellaan investointiprosessin vaiheita ja siihen vaikuttavia aineettomia tekijöitä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin haastatteluin, joissa haastateltiin tutkijan valitsemien suurien sahateollisuusyritysten investointipäätöksentekoon osallistuneita henkilöitä. Neljä vastaajista osallistui päätöksentekoon omistajana ja kaksi avainasemassa olevana henkilönä. Haastattelut toteutettiin helmi-maaliskuussa 2020. Tutkimuksen teoria perustuu aiempaan tutkimukseen, artikkeleihin sekä oppikirjoihin. Tutkimuksen tulokset tukevat aikaisempaa tutkimustietoa investointilaskenta-menetelmien tärkeästä roolista investoinneista päätettäessä. Tutkimuksessa tunnistettiin investointipäätösprosessin sisältävän aineettomia tekijöitä, joilla on vaikutusta investointipäätösprosessiin.