Johtajien työhyvinvoinnin profiilit ja erot työssä suoriutumisessa alaisten arvioimana - Yli-Hakola, Sanna; Jormakka, Joel (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia millaisia työhyvinvoinnin profiileja työuupumuksen (emotionaalinen uupumus, kyynisyys) ja työn imun (tarmokkuus, uppoutuminen) suhteen on tunnistettavissa suomalaisilla korkeasti koulutetuilla johtajilla (n = 933). Profiilien johtajien työssä suoriutumista tarkasteltiin johtajien alaisilleen välittämän kyselyn avulla. Henkilösuuntautunutta analyysimenetelmää noudattaen, profiilit muodostettiin k-keskiarvojen klusteroinnilla käyttämällä työuupumuksen ja työn imun kuvaajia. Löysimme viisi profiilia, joista kolme vastasi aiempaa teoriaa ja kaksi poikkesivat oletuksistamme. Profiileja tarkasteltiin lähemmin taustamuuttujien (ikä, sukupuoli, ammattitausta, johtamiskokemus) osalta ja löysimme eroja ammattitaustan sekä sukupuolen suhteen. Johtajien työssä suoriutuminen ei eronnut tarkasteltaessa samanaikaisesti kaikkia työssä suoriutumisen osa-alueita, mutta lähemmässä tarkastelussa eroja löytyi oikeudenmukaisuuden, kyvyn tehdä päätöksiä, innostavuuden ja vastuunkannon suhteen. Tulos viittaa siihen, että johtajan työhyvinvointi ei välity ulkopuolisen arvioimaan työssä suoriutumiseen. Toisaalta tämä tarkoittaa myös sitä, ettei johtajan heikentynyt työhyvinvointi ole myöskään havaittavissa alaisen näkökulmasta, jolloin organisaation tulisi kiinnittää muuten huomiota johtajien hyvinvointiin.