The role of calpains in enterovirus infection - Kangasniemi, Niko (2019)
Enterovirukset ovat viruspeitteettömien, positiivisten RNA-virusten ryhmään kuuluva virusperhe, jonka jäsenet aiheuttamat mitä monituisimpia tauteja suu- ja sorkkataudista aina aivokalvontulehdukseen. Aikaisemmat tutkimustulokset ovat osoittaneet, että calpainien toiminnan hiljentäminen solussa estää enterovirusinfektion etenemisen ja uuden virus-RNA:n tuottamisen. Enterovirukset tuottavat proteiininsa yhteenliittyneenä polyproteiinissa, jonka viruksen proteaasit pilkkovat rakenteellisiksi ja toiminnallisiksi proteiineiksi. Tämän Pro Gradu –tutkielman tavoitteena oli selvittää millainen rooli calpaineilla on Echovirus 1 ja Coxsackievirus B3 –infektioissa. Erilaisten kokeiden avulla selvitettiin, missä vaiheessa infektiota calpainit ovat sille tärkeitä ja millä tavalla. Calpainien toiminnan estäminen ennen 120 minuutin aikapistettä esti sekä Echovirus 1, että Coxsackievirus B3 –infektion. Myös enterovirusinfektioille tyypilliset kalvomuutokset solussa estyivät, kun calpainien toiminta estettiin. Pilkkomakokeessa selvisi, että calpainit kykenevät pilkkomaan Coxsackievirus B1:n polyproteiinia. Kokonaisuudessaan nämä tulokset viittaavat siihen, että calpainien toiminta enterovirusten infektiossa tapahtuu viruksen sisäänmenon jälkeen, mutta ennen kalvojen uudelleenjärjestelyä ja RNA:n replikaatiota; calpainit mitä todennäköisimmin osallistuvat polyproteiinin pilkkomiseen.