Terveydenhuollon digitalisaatio ja sen tuomat hyödyt ja haasteet - Patrikainen, Milla (2020)
Terveydenhuollon digitalisaatiossa ja digitaalisissa ratkaisuissa on nähty jo pitkään potentiaalia parantaa hoidon laatua, tukea alan ammattilaisia, parantaa organisaatioiden kustannustehokkuutta ja vähentää syntyviä virheitä. Terveydenhuollon digitaaliset ratkaisut on merkittävä kiinnostuksen ja panostuksen kohde niin Suomessa kuin myös maailmanlaajuisesti – monelle maalle jopa terveydenhuollon tärkein kehityskohde. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli selvittää mitä terveydenhuollon digitalisaatiossa on tapahtunut ja mitä haasteita ja hyötyjä uudet teknologiat ja digitaaliset ratkaisut ovat tuoneet. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena käyttäen aineistoja terveydenhuoltoon, digitalisaatioon, tietojärjestelmiin ja niiden yhdistelmiin liittyen. Aihe on ajankohtainen monella tapaa: Suomessa on meneillään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, yhteiskunta ikääntyy ja informaatioteknologian merkitys on kasvanut entisestään. Tutkimuksen tuloksina voidaan todeta, että terveydenhuollon tietojärjestelmät ovat haastava, mutta lupaava aihealue niin lääketieteelliselle tutkimukselle ja koulutukselle, organisaatioille ja yrityksille kuin yhteiskunnalle ja kansalaisille nyt ja tulevaisuudessa. Terveydenhuollon digitaaliset ratkaisut ovat kriittisiä, koska virheet voivat aiheuttaa isojakin ongelmia tai ihmishengen vaarantumista. Digitalisaation vaikutukset terveydenhuollossa on nähty merkittävinä ja yleisesti ottaen positiivisina, mutta potentiaalia on vielä käyttämättä. Tulevaisuudessa terveydenhuollon digitalisaatio voikin olla entistä merkittävämpi. Informaatioteknologiaa ja sen hyötyjä terveydenhuollossa on kuitenkin tutkittava lisää.