Lapsiin kohdistuvasta väkivallasta käytettävät puhetavat Vaihtoehto väkivallalle -ryhmässä - Orama, Anni; Jahkola, Janina (2020)
Tutkimuksessamme tarkasteltiin, miten Jyväskylän yliopiston psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikalla järjestettävän Vaihtoehto väkivallalle -ryhmän jäsenet ja ohjaajat puhuvat ryhmäläisten lapsiaan kohtaan tekemästä väkivallasta. Tutkimme myös, miten vastuunotto ilmenee ryhmäläisten puheessa ja miten ohjaajat pyrkivät tuomaan vastuunoton näkökulmaa keskusteluun. Käytimme aineistona videoiduista Vaihtoehto väkivallalle -ryhmän tapaamisista poimittuja keskustelukatkelmia, joissa puhuttiin ryhmäläisten lapsiaan kohtaan tekemästä väkivallasta. Aineistomme koostui 51:sta keskustelukatkelmasta vuosilta 2017- 2019 ja käytimme tutkimusmenetelmänä diskurssianalyysiä. Tuloksena löysimme kahdeksan puhetapaa, jotka nimesimme seuraavasti: tilannesidonnaiset syyt ja vähättely, vaaratilanteiden estämispuhe, väkivallan tuomitseminen, vaihtoehtoiset toimintatavat, kasvatuspuhe, lapsen näkökulma, onnistumispuhe ja juridinen puhe. Vastuunoton määrä vaihteli eri puhetavoissa. Erilaisten väkivaltaan liittyvien puhetapojen tunnistaminen on tärkeää, jotta niihin voidaan reagoida oikein. Lapsen näkökulman esiin tuominen on keskeistä, jotta myös lapset voidaan ottaa huomioon väkivaltainterventiossa.